Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Consell Assessor d’Infraestructures alerta que en els últims anys més de 1.000 obres públiques han quedat desertes

ARTICLES - ZONA 2

Un total de 1.066 obres públiques per valor de 375 milions d’euros han quedat desertes durant els últims tres anys a Catalunya, segons ha alertat el Consell Assessor d’Infraestructures (CAdIC). L’òrgan ha assegurat que la pandèmia i la guerra a Ucraïna han “revolucionat” els preus de les matèries primeres, de manera quan es publica una licitació l’import “no s’adequa a la realitat”. “Hi ha una manca de realisme que aboca a què l’obra no es pugui fer”, ha criticat el secretari del CAdIC, Salvador Guillermo. L’òrgan ha remarcat que és una “manca total d’eficàcia” que cap empresa es presenti a una licitació. El CAdIC ha assenyalat a l’administració pública i li ha demanat un “canvi legal” per facilitar la revisió de preus.

En concret, el CAdIC ha detallat que durant el 2021 van quedar desertes 243 obres per valor de 59 milions d’euros; el 2022 es van enfilar fins a 618 obres per valor de 209 milions d’euros; i el 2023 fins a 205 obres per valor de 107 milions d’euros. L’òrgan ha atribuït el repunt del 2022 al fet que durant aquell any es va recuperar l’activitat després de la pandèmia, al mateix temps que l’exercici va estar marcat per una inflació desbocada i això va provocar que moltes empreses optessin per no presentar-se a les licitacions.

L’ens no ha desvelat a quines administracions es donen la majoria dels projectes deserts, però ha assegurat que en qualsevol cas els afecta “moltíssim” perquè han de repetir tot el procés actualitzant el preu. “Són endarreriments d’un o dos anys i suposa una pèrdua de temps important”, ha criticat el president del CAdIC, Joaquim Llansó, durant una roda de premsa.

Les licitacions es converteixen en “subhastes encobertes”

En aquesta línia, el CAdIC ha criticat que el preu sigui “un factor massa decisiu” en les licitacions, de manera que aquestes acaben convertint-se en “subhastes encobertes”. L’òrgan també ha insistit en la necessitat de fer una “relectura” de la contractació pública i ha demanat una planificació “fora del cicle electoral” -abans de les eleccions la tendència és que s’impulsin moltes obres, mentre que un cop passen els comicis no n’hi ha tantes-. “Això és molt greu, també per a les empreses”, ha etzibat el vicepresident del CAdIC, Juan Manuel Manrique.

Després de tot, el CAdIC ha fet fins a 10 propostes per a revertir la situació i ha posat èmfasi en una gestió “col·laborativa”, que ha assegurat que ja es duu a terme en els països anglosaxons. Segons ha explicat, es tracta d’un sistema que permet “alinear” els interessos dels diferents agents que intervenen (promotors, constructors i projectistes) i compartir “equitativament” els riscos i beneficis.

A banda de la revisió de preus, l’òrgan ha apuntat que cal un “enfocament crític” en els àmbits de mobilitat i energies renovables.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8