Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El Congrés convoca oficialment el ple per aprovar la llei d’amnistia aquest dijous

Un cop aprovat, el text anirà al Senat, on el PP esgotarà els dos mesos de tramitació abans de fer-lo tornar al Congrés

El ple del Congrés durant el debat de l'amnistia

ARTICLES - ZONA 2

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha convocat oficialment per aquest dijous, 14 de març, el ple extraordinari del Congrés on es debatrà i votarà la llei d’amnistia. El debat tindrà lloc a partir de les 11 del matí, un cop acabi el ple ordinari, amb el projecte de llei d’amnistia com a un únic punt de l’ordre del dia. Previsiblement la llei obtindrà l’aval de la cambra amb el suport de totes les formacions que van aprovar el dictamen en comissió la setmana passada (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG), i amb el vot en contra de la resta de grups (PP, Vox, UPN i CC). Un cop superada aquesta votació, l’amnistia es començarà a tramitar al Senat.

Armengol ha adoptat la decisió després de consultar la Junta de Portaveus del Congrés, on les formacions del bloc de la investidura han donat suport a aquesta possibilitat. El debat durarà aproximadament una hora i mitja, amb la intervenció de tots els grups, i conclourà amb dues votacions, una sobre el dictamen de la comissió de Justícia i una altra sobre el conjunt de la llei.

És la segona vegada que l’amnistia es votarà al Congrés. En aquesta ocasió, i a diferència del fiasco d’ara fa un mes, quan Junts va votar en contra d’un text que considerava insuficient, previsiblement l’amnistia superarà aquest escull amb els 178 vots dels grups que han impulsat la norma, i anirà a parar al Senat, on el PP disposa de majoria absolta.

Els populars volen convertir el tràmit a la cambra alta en una mostra d’oposició a una llei. En aquests dos mesos poden rebutjar de pla el text o bé introduir-hi modificacions que el capgirin totalment, però, sigui quina sigui, la seva actuació només tindrà efecte mentre l’amnistia es tramiti al Senat.

De fet, el PP ja va modificar el reglament de la cambra alta per allargar al màxim el termini de què disposen per tramitar el text. Malgrat que al Congrés ha tingut consideració d’urgència i s’ha tramitat en la meitat dels temps, al Senat es tramitarà com una llei normal, i per tant la cambra alta disposarà de dos mesos per censurar-la.

Els populars també han demanat compareixences i un informe –no preceptiu- al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que previsiblement, segons consta al text que prepara el magistrat conservador Wenceslao Olea, conclourà que aquesta és una llei inconstitucional que no respecta la separació de poders.

Amb tot, les modificacions que introdueixi el Senat només tindran efecte durant aquests dos mesos de tramitació. Un cop la cambra alta emeti la votació final, la norma tornarà al Congrés, que és qui decideix si accepta els canvis que s’hi ha fet al Senat, o si aprova directament el text com va sortir del mateix Congrés.

Això tindrà lloc previsiblement al mes de maig o principis de juny. Si la llei obté els mateixos suports en aquesta última votació, quedarà definitivament aprovada i es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Amb tot, l’aplicació quedarà a mans dels jutges i la llei haurà de superar altres esculls en forma de recursos i qüestions prejudicials.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12