Els petits negocis de Lleida van abaixar ahir les reixes a les 19 hores per reclamar uns horaris de tancament més conciliadors. La plataforma Slow Shop Lleida, encarregada a la ciutat d’aquest moviment, vol que els locals tanquin a les set de la tarda per millorar, d’aquest mode, la conciliació familiar, tenir millor salut i assolir un rendiment òptim. Rosabel Trench, presidenta d’Slow Shop, va dir que era necessari aquest canvi per, inclús, evitar accidents laborals.
Una centena de negocis de Lleida es va sumar a la diada per la reforma horària, emmarcada en la Time Use Week, una setmana d’actes a Barcelona on es debaten temes relacionats amb els horaris laborals. Trench va indicar també que el canvi d’hora que es viurà la nit de dissabte a diumenge ha de ser el “definitiu”, “ja que no té sentit l’altre que hi ha”. Rosabel Trench va puntualitzar que l’Ajuntament ja havia aprovat dues mocions al respecte, però a l’hora de la veritat, “mai acaben tirant endavant”.
Amb aquestes reformes, Lleida se situaria a uns horaris més pròxims als de la resta d’Europa. “Ja hi ha locals de restauració que a les 8 de la tarda ja estan gairebé plens i a les 11 de la nit ja poden tancar”, va dir Manel Llaràs, president de Pimec Comerç. Llaràs va remarcar que, “en cap cas” es vol una reducció de jornada, “sinó que una compactació d’horaris”, la qual comportaria, entre altres, tancar menys hores al migdia o, inclús, no tancar i fer torns. Llaràs i Trench van afegir també que una millor conciliació laboral ajudaria a “retenir els treballadors”.
Tot i això, els dos representants van coincidir que era l’administració qui havia d’actuar. “No avançarem fins que no hi hagi una regulació”, va sentenciar Llaràs, mentre que Trench va dir no ser més “que uns actors d’obra”. Tots dos van confluir també amb la necessitat “d’un canvi en els hàbits de la societat”. Van reconèixer la dificultat d’aquest punt, però van dir que és la mesura necessària. “No pot ser, per exemple, que el prime time a la televisió sigui a les 10 de la nit”, van criticar Manel Llaràs i Rosabel Trench.
El president de Pimec Comerç va remarcar que les grans superfícies eren un dels obstacles, “perquè advoquen que els negocis obrin les reixes tots els festius i allargar els horaris d’obertura fins més tard”. “L’administració els ha de ficar topalls”, va puntualitzar, mentre que Rosabel Trench va lamentar que aquests negocis “maten el comerç local”. “Algunes marques se sumen a aquestes propostes, però per màrqueting”, va cloure Manel Llaràs.