Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El 58,9% dels catalans modifica els seus hàbits de cura dental amb la informació trobada a Internet i xarxes socials

Les clíniques dentals i els professionals del sector es consoliden com la font principal d'informació sobre salut bucodental (82,5%), encara que les xarxes socials i els cercadors en línia guanyen protagonisme, especialment entre els joves

ARTICLES - ZONA 2

La preocupació per la salut bucodental i la influència de les xarxes socials en la percepció de la imatge personal són dos factors que estan modificant els hàbits de cura dental dels catalans. Així ho revela l’EstudiSanitas: La salut bucodental en l’era digital: on busquem informació i què ens preocupa? , que destaca que el 58,9% dels catalans ha canviat les seves rutines de cura dental a través de la informació que troba en Internet o xarxes socials, especialment entre els més joves.

L’informe destaca que més de 7 de cada 10 catalans (73,2%) consulten continguts sobre salut bucodental a través de xarxes socials o Internet. Entre els formats més populars es troben els vídeos explicatius (53,5%), els articles en blogs (48,6%) i les publicacions en xarxes socials (38,7%).

Malgrat l’auge digital, les clíniques dentals i els professionals del sector continuen sent la principal font d’informació per al 82,5% dels catalans, seguits per amics i familiars (73,2%) i els cercadors en línia (65,1%). Google es posiciona com la plataforma més utilitzada per a informar-se sobre salut bucodental (88,7%), seguida de les pàgines web de clíniques dentals (72,4%) i YouTube (63,6%). A més, l’estudi revela que el 31,6% ha provat algun consell de salut bucodental després d’haver-lo vist en xarxes socials.

La influència de les xarxes socials en la salut bucodental

L’informe també revela que el 39,1% dels enquestats reconeix que les xarxes socials influeixen molt o bastant en la seva percepció sobre la seva salut bucodental, especialment entre les dones i els joves. A més, el 60,2% dels catalans adopten sempre la mateixa expressió per a sortir millor en les fotos, mentre que el 30,7% evita somriure perquè no li agrada el seu somriure.

Gairebé la meitat dels enquestats catalans (42,8%) que busquen informació en línia segueixen ainfluencerso professionals de la salut bucodental, sent els joves els que més confien en aquests perfils. A més, a nivell nacional, l’augment de publicacions en els dos últims anys (+23%) demostra la creixent rellevància de la salut bucodental en l’entorn digital.

Hàbits i problemes de salut bucodental

L’estudi reflecteix que gairebé la meitat dels catalans (46,1%) ha sofert algun problema bucodental en l’últim any, sent les càries (43,1%) i la sensibilitat dental (29,4%) les complicacions més comunes. Malgrat això, només el 43,1% acudeix al dentista quan té algun problema. Segons aquest estudi, un 19,6% de la població catalana porta més d’un any sense acudir al dentista, la qual cosa pot derivar en problemes greus si no es té una correcta cura.

En aquest sentit, són els joves d’entre 18 i 24 anys els que més inverteixen en la seva salut bucodental. Aquesta major despesa entre els joves podria estar relacionat amb la creixent preocupació per l’estètica dental i la influència de les xarxes socials, que promouen una imatge cuidada i un somriure perfecte com a part dels estàndards de bellesa actuals.

De fet, l’estudi revela que els termes més buscats estan relacionats amb l’estètica dental. Destaquen alguns conceptes com “carillasdentals”, “emblanquiment dental”, “somriure perfecte”, “disseny de somriure” i “abans i després d’ortodòncia”, la qual cosa confirma una preferència per resultats concrets i transformacions visibles. D’altra banda, a l’hora de buscar tractaments concrets, els més buscats són “ortodòncia invisible”, “bracketsestètics”, “Invisalign”, “retenidors fixos”, “endodòncia” i “neteja dental professional”. Això reflecteix la preocupació per tractaments que permetin millorar l’aparença.

Més informació pràctica en xarxes socials

L’informe també assenyala que més de la meitat dels catalans (52,4%) desitjaria trobar més consells pràctics sobre higiene bucal en xarxes socials, així com sessions de preguntes i respostes amb experts (51,8%) i explicacions sobre tractaments dentals (45,5%).

La creixent digitalització i la importància de la imatge personal estan transformant els hàbits de cura bucodental. De fet, en l’anàlisi dels hàbits i productes d’higiene bucodental més esmentats en les xarxes i internet, trobem també una sèrie de tendències minoritàries, com la “cultura delhackingdental”, es tracta de trucs casolans i faules per a l’emblanquiment dental, com l’ús de carbó activat, el qual no és recomanat pels experts a causa del seu efecte abrasiu. Aquestes pràctiques no estan recolzades pels professionals, i no obstant això es distribueixen molt ràpidament i sense control en xarxes i internet, aquesta dada posa de manifest la necessitat d’oferir informació rigorosa i accessible per a promoure una correcta salut dental entre la població.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12