El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida va celebrar ahir l’aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, que impulsa la reducció del malbaratament d’aliments i en fomenta la redistribució a entitats socials.
La normativa estableix una jerarquia per a la gestió dels excedents, en la qual es dona la màxima prioritat a la donació per al consum humà. Això significa que supermercats, distribuïdors i productors estaran obligats a donar els aliments excedents aptes per al consum abans de considerar-ne l’ús per a alimentació animal, compostatge o generació de biogàs.
Per fer-ho, hauran d’arribar a acords o convenis amb entitats d’iniciativa social, organitzacions sense ànim de lucre o bancs dels aliments, que seran els responsables de canalitzar els excedents. Segons el Banc dels Aliments, aquesta mesura facilitarà la seva feina i la d’altres entitats socials.
El Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida, amb més de 19 anys de vida, va atendre l’any 2024 més de 20.700 persones en risc d’exclusió a través de més de 56 entitats socials i es van distribuir més de 1.000 tones d’aliments, de les quals el 50% van ser recuperades gràcies a la col·laboració de productors, indústria alimentària, cadenes de distribució, hotels, restaurants i cafeteries.