El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va decidir ahir elevar al Consell de Ministres l’oferta pública d’adquisició d’accions (opa) del BBVA sobre el Banc Sabadell després de dur a terme la seva anàlisi i després que cinc ministeris de l’àmbit econòmic així ho sol·licitessin. Es tracta, segons va poder saber EFE, dels ministeris de Treball i Economia Social; Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Indústria i Turisme; i Drets Socials, Consum i Agenda 2030.
Cuerpo va explicar que, una vegada rebut l’expedient de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que autoritzava l’operació amb condicions i escoltats tots els ministeris amb competències econòmiques, es va arribar a la conclusió que s’havia d’elevar al Consell de Ministres.
Més enllà dels resultats de la consulta pública, que en paraules de Cuerpo ha estat “útil” i encara que no és vinculant apunta a raons d’interès general que es puguin veure afectades per l’operació, tant la petició dels cinc ministeris com la mateixa anàlisi interna d’Economia va portar-lo a traslladar aquesta qüestió al Consell de Ministres. “La nostra anàlisi interna assenyala que hem d’aprofundir en l’anàlisi i el seguiment del potencial impacte d’aquesta operació en elements tan importants i vitals per a l’economia com pot ser la protecció de l’ocupació, la inclusió financera o la cohesió territorial”, va afegir Cuerpo.
Al respecte, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va reiterar a través de la xarxa social X la defensa del Govern de la “competència equilibrada” i d’una oferta bancària “justa” i “adient a les necessitats del territori”. “Continuarem defensant els interessos de Catalunya, amb plena confiança en el bon moment econòmic del país, i enfortint la nostra competitivitat i capacitat de generar prosperitat”, va insistir Illa, que també va considerar que l’opa “segueix el procés establert en aquests casos”
El Sabadell destaca la seva estratègia en solitari
El Banc Sabadell va destacar “l’interès genuí” que han mostrat “moltes organitzacions” per les conseqüències de l’opa hostil del BBVA. Davant la decisió del ministre d’Economia, el Sabadell va dir que “estem plenament convençuts que la nostra estratègia en solitari generarà una major remuneració a l’accionista de forma sostenible i permetrà als nostres clients tenir una millor qualitat de servei”, afirmen les mateixes fonts.
Per al BBVA, l’opa “és bona” per a tothom
El BBVA va reafirmar que l’opa és “bona per a l’interès general de Catalunya, Espanya i Europa”. El BBVA recorda que ha assumit uns compromisos “sense precedents” en el sector financer espanyol que fan l’opa “encara millor”, en referència a les recomanacions de la CNMV.