La demarcació de Lleida participarà enguany al Benvinguts a Pagès amb diverses propostes que tenen l’oli, l’horticultura, la fruita, les granges de conills i l’apicultura com a principals protagonistes. La iniciativa se celebrarà enguany el cap de setmana del 4 i el 5 d’octubre i cal reservar prèviament a la web (www.benvingutsapages.cat) al preu de 2,5 euros per majors de 15 anys. D’aquesta edat cap enrere l’entrada és gratuïta.
Durant el cap de setmana una desena d’explotacions agrícoles i ramaderes de tot Catalunya obriran les seves portes perquè la ciutadania pugui “redescobrir” l’origen del què menja i aproximar-se alhora a la pagesia. Durant aquesta iniciativa, les explotacions que hi participen també podran vendre els seus productes de manera directa, sense intermediaris, en una festa que té la voluntat de fidelitzar nous públics.
A la demarcació de Lleida es podran visitar els camps i els horts d’una empresa familiar que produeix pomes, peres, nectarines, ametlles i oli. Durant aquesta festa també es proposarà als visitants collir pomes vermelles tatuades, que segons l’organització són “úniques” al món. A l’Alt Urgell els visitants podran entrar en una granja especialitzada en la cria de conills, que promou els espais oberts i exteriors amb aliments vegetals. El públic que hi participi es podrà desplaçar també al Pallars Jussà per veure el dia a dia d’un apicultor, pastor i biòleg especialitzat en medi ambient i fauna salvatge, que defensa una apicultura sostenible des del Montsec.
D’altra banda també s’oferirà poder conèixer el cultiu de plantes aromàtiques de la Segarra a través d’una petita explotació familiar de sis hectàrees en què també es fa oli d’oliva i melmelades.
Més enllà de les visites guiades a les deu explotacions, el cap de setmana de portes obertes de la pagesia es completa també amb la programació d’activitats complementàries divulgatives i gastronòmiques rurals, la participació de setze allotjaments rurals i tres petits elaboradors i la incorporació de restaurants proposats pels mateixos pagesos a l’oferir una cuina de proximitat.
UNES 40 ACTIVITATS
A tot Catalunya hi ha confirmada la participació de 300 agents, en què destaquen una setantena d’explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, una vuitantena d’allotjaments rurals, 40 activitats paral·leles, més de 100 restaurants de proximitat i la incorporació de petits elaboradors del país.
El projecte de Benvinguts a Pagès està liderat per la Generalitat de Catalunya en una actuació coordinada entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. En aquestes primeres nou edicions, gairebé 200.000 persones han participat de la iniciativa, que s’ha anat consolidant any rere any.