El 2023, els espanyols van fer 9,4 milions de viatges per Nadal, la qual cosa suposa 600.000 viatges més que l’any anterior, segons dades de Statista. I, encara que les dates preferides dels espanyols per viatjar continuen sent els mesos d’estiu, la tendència dels viatges per Nadal no para de créixer. De fet, i sense comptar amb la recuperació postpandèmia, entre el 2015 i el 2019 els viatges de la població espanyola per Nadal van augmentar progressivament cada any. Es tracta d’una tendència creixent que troba les seves causes en diversos factors. “L’època nadalenca ha estat tradicionalment temporada alta per a destinacions ben posicionades per a aquestes dates: destinacions urbanes amb dedicació nadalenca per mercats o espectacles, o de muntanya o neu”, explica Pablo Díaz, professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigador del grup de recerca NOUTUR.
Gran part d’aquests desplaçaments i viatges es deuen a la tradicional “tornada a casa per Nadal” dels qui viuen i treballen fora de la seva ciutat d’origen. Per a alguns, és el moment esperat de retrobar-se amb amics i familiars per celebrar Nadal. Però el lleure s’obre pas i posiciona les dates nadalenques com una nova temporada alta per al sector turístic. “És possible que, en l’evolució actual d’un turisme en creixement, més desestacionalitzat i amb canvis en les temperatures mitjanes, hi hagi una evolució del turisme molt positiva en dates nadalenques”, afegeix.
Nadal per viatjar
Les ciutats canvien al llarg de l’any, però potser ho fan especialment durant Nadal, quan s’adornen i s’il·luminen per potenciar la il·lusió d’unes dates que enlluernen molts infants i adults. Les xarxes socials contribueixen a la promoció de destinacions el punt fort de les quals són, precisament, decoracions, espectacles, esdeveniments, mercats ambulants nadalencs i gastronomia. “Destinacions de muntanya i neu o destinacions urbanes d’atractiu hivernal per la seva tradició arquitectònica i cultural són algunes de les més populars en aquestes dates, encara que també guanyen adeptes les destinacions per fugir del fred, com les insulars meridionals (Canàries) o càlides, i fins i tot salts geogràfics que impliquen canvis d’hemisferi”, apunta.
La pregunta és: per què cada vegada més gent viatja per Nadal? “És evident, i es pot comprovar fàcilment, que la gent, en general, cada vegada viatja més. Després de la pandèmia, sembla que ha explotat més aquesta necessitat de viatjar i sortir. I hi ha una oferta gran, important, que encara és assequible”, destaca Francesc Núñez, sociòleg i professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, i membre del grup de recerca MEDUSA. “Des de la perspectiva dels individus, que formem part de famílies amb una tradició arrelada de reunir-se i celebrar, cada vegada més ens considerem autònoms, amb capacitat per prendre decisions pel nostre compte independentment dels vincles que tinguem amb altres persones. Som actors econòmics: busquem, comparem i triem el que més ens convé”, sosté Núñez.
En aquest sentit, aquesta oferta més gran de viatges per Nadal es fusiona amb el convenciment que són dates perfectament elegibles per viatjar sense haver de sentir-se culpables per veure menys els éssers estimats. “Ens veiem amb la capacitat de, en lloc d’anar al poble per Nadal, anar a Nova York perquè ens ve de gust, ho podem fer i en tenim l’opció. I no passa res”, afegeix el sociòleg. Però això no significa que les reunions familiars tradicionals estiguin caient en l’oblit. “La gent mira com compatibilitzar anar amb la família i passar uns altres dies fora. Hi ha un rang d’opcions més ampli i la gent se sent amb la capacitat moral de fer per Nadal el que més li convé”, subratlla l’expert.
Un revulsiu per a l’economia
Nadal suposa un impuls per a l’economia, amb una despesa mitjana que ronda els 500 euros per persona en compres, segons l’Observatori Cetelem de Nadal 2023. Aquest any, els espanyols van gastar 471 euros en compres, un 14 % menys que l’any anterior. La tendència a la baixa també es va observar en la despesa en reunions familiars, segons el mateix estudi.
Segons Statista, l’any passat els espanyols van gastar en viatges una mitjana de 218 euros en dates nadalenques, una xifra que representa gairebé un terç del que van gastar aquell mateix any durant l’estiu: 657 euros de mitjana. Això evidenciaria un marge de creixement considerable per al sector turístic per Nadal, si bé 7 de cada 10 espanyols planeja viatjar durant el Nadal d’enguany, segons un estudi de la companyia Jetcost. Un fet amb potencial per impactar en l’economia de les zones agraciades.
“Les escapades d’estiu, si són en grans xifres, evidentment tenen una incidència negativa a les regions d’origen dels turistes i un efecte positiu en les destinacions turístiques”, raona Pablo Díaz. “No obstant això, Nadal no és encara com l’estiu, on ciutats d’interior es veuen pràcticament ‘abandonades’ en favor de destinacions de costa. Això encara no ha arribat”, afegeix. Es tracta d’un turisme més aviat local, però que es converteix en la porta d’entrada per normalitzar Nadal com una època per viatjar més enllà de les fronteres nacionals a la recerca d’experiències que a l’estiu no sempre es poden viure.