La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desarticulat una organització criminal responsable del frau de més de 20 milions d’euros de l’IVA en la comercialització de mòbils i altres dispositius electrònics. S’han practicat una vintena d’escorcolls i hi ha 15 persones detingudes a tot l’Estat, una d’elles a Barcelona. La resta han estat detingudes a València (5), Màlaga (5), Madrid (2), Sevilla (1) i Cadis (1). Els líders de l’organització dedicaven la major part dels beneficis de l’activitat il·lícita a adquirir immobles. Així, s’han bloquejat 146 immobles i més de 280 comptes bancaris utilitzats per la canalització dels beneficis.
A més a més, s’han intervingut 9.000 telèfons mòbils de diferents marques i models, més de 200.000 euros en efectiu, 35.500 dòlars en criptodivises i 75 vehicles.
La investigació s’ha desenvolupat sobre l’activitat que operava des del 2019 l’organització criminal desmantellada, dissenyada per evadir el pagament de l’IVA servint-se d’un complex entramat empresarial de diferents nivells per tot el territori i compost per més de 20 societats mercantils, incloses botigues comercialitzadores de telefonia mòbil.
Segons la Guàrdia Civil, l’activitat investigada ha posat de manifest una operativa comercial artificial basada en l’aprovisionament de telèfons importats i en compres en grans superfícies aprofitant promocions.
Per a la comercialització posterior, l’organització duia a terme una concatenació de revendes per dificultar la traçabilitat de la mercaderia. L’organització va idear un sistema defraudatori en què simulava les revendes mitjançant suposats enviaments dels terminals mòbils per paqueteria. Els paquets, però, no contenien mòbils sinó que estaven simplement de fusta o fins i tot ampolles d’aigua, amb un pes idèntic al que figurava a les factures, tot això per justificar la venda i entrega dels mateixos, alhora que dificultava la traçabilitat de la mercaderia.
En última instància, venien els dispositius com a recondicionats a consumidors finals situats tant en territori nacional –aplicant indegudament el Règim Especial de Béns Usats (REBU)–, com en altres estats europeus a través de plataformes de comerç electrònic.
L’aplicació de diversos esquemes de defraudació de l’IVA els va permetre realitzar vendes de grans quantitats de telèfons mòbils a un preu sensiblement reduït respecte al de la competència, possibilitant l’acaparament dels mercats i obtenint beneficis econòmics per aquestes vendes. El frau comes per l’organització criminal podria superar els 20 milions d’euros.
Durant el desenvolupament de la investigació es va realitzar una anàlisi econòmica patrimonial que va posar de relleu que els líders de l’organització criminal investigada dedicaven la major part dels beneficis de la seva activitat il·lícita a l’adquisició d’immobles. Per això, s’han bloquejat 146 immobles i més de 280 comptes bancaris utilitzats per a la canalització de fons dels guanys.
23 escorcolls i 15 detinguts
A finals del mes passat, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció núm. 6 de Màlaga, va tenir lloc la fase d’explotació de l’operació. En ella s’han practicat 23 registres en societats mercantils i domicilis particulars al llarg de tot l’Estat: nou a la província de Màlaga, quatre a la província de València, tres a la província de Sevilla, tres a la província de Madrid, dos a la província de Cadis i dos a la província de Barcelona.
En aquesta fase han estat detingudes 15 persones: cinc a la província de Màlaga, cinc a la província de València, dues a la província de Madrid, una a la província de Sevilla, una a la província de Cadis i una a la província de Barcelona.
L’operació l’ha dut a terme el Departament de Delinqüència Econòmica i Anticorrupció de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, juntament amb funcionaris de la Dependència Regional d’Inspecció de l’Agència Tributària a Andalusia.