La 18a edició del Festival Músiques Disperses-MUD començarà aquesta nit (21.00 hores) al Teatre de la Llotja amb el concert de Depedro (Jairo Zavala), que ja va actuar en l’edició 2019 del festival i es confessa “emocionat per tornar a Lleida, sobretot en aquest espai com és la Llotja”. El músic madrileny arriba aquesta vegada per presentar el seu últim disc, ‘Un lugar perfecto’, en què “torno a recolzar-me en la música popular, que és una barreja infinita; a cada lloc hi ha una visió diferent”. En aquest nou treball, explica Depedro pel que fa a la música, “hem volgut buscar la senzillesa, però arribar aquí és molt complicat i un esforç enorme, així que ha estat un procés llarg, de més de dos anys”, que ha fet de la mà de la producció del veneçolà Gustavo Guerrero. I pel que fa al missatge que intenta donar, assegura que “en moltes cançons he volgut posar el focus en el camí, la construcció personal, en un moment en què “estem anant a una velocitat que no és normal”, i parla del concepte d’un lloc perfecte, en tots els àmbits; “sempre hi ha la intenció d’arribar-hi, tot i que no s’arriba mai”.
A sobre de l’escenari es veurà la seva banda habitual amb cinc músics, tot i que l’espectacle “implica a dotze persones”, ja que també és molt important una escenografia que “va canviant en cada cançó”. Després d’aquest concert a Lleida, Depedro continuarà rodant per tot el món, sobretot a Sudamèrica. “Ja hem estat a México o Uruguay i ara anirem a Colòmbia; és un grup que ens movem molt”, diu. I respecte a noves creacions, diu que “sempre intento estar despert per plasmar qualsevol idea”.
El concert al Cafè del Teatre comença (22.00) amb Filipin Yess, que presentarà el seu segon disc, ‘Blues paradise’. En aquest treball ofereixen cançons “on tenen presència l’amor i el desamor, però s’hi amaguen les petites i senzilles alegries que teixeixen la vida quotidiana”. En la música, “el grup s’eleva amb sons espacials, psicodèlia naïf i melodies que podrien ser la BSO d’una sèrie americana de fa 40 anys”.
Després de Filipin Yess, pujarà a l’escenari del Cafè del Teatre la cantautora, acordionista i guitarrista aranesa Alidé Sans, que arriba amb el seu últim treball ‘Arraïtz’, en què aprofundeix en la relació entre la música i l’occità-aranès amb l’actualització de diverses cançons occitanes de tradició oral “expressades a través de les eines i codis que ofereix la producció musical actual (textures, timbres, efectes, harmonies)”. Així, al repertori d’Arraïtz es poden trobar cançons de tradició oral per ballar, amb els seus diferents ritmes, com ara rondèus, borrèieso vals, “sempre expressades a través de codis musicals moderns per tal d’enllaçar la tradició oral amb l’actualitat”.
Es tracta d’una proposta, explica l’artista, en la qual explora nous camins per “potenciar i ser una eina de difusió de la llengua i cultura popular occitanes, el medi rural de muntanya i l’empoderament femení”.