La gelada que es va registrar la matinada de dimecres a diversos municipis de les comarques de Ponent, on els termòmetres van arribar a marcar entre els -2 i -4 graus, va afectar cultius de fruita dolça i vinya. Segons un informe del Departament d’Acció Climàtica, en aquelles finques que no compten amb sistemes antigelada, els danys van oscil·lar entre el 50 i el 100% de la producció, tot i que caldrà esperar per veure l’abast real dels danys. Segons el mateix informe, a la zona nord del Segrià, la gelada va afectar els municipis d’Alfarràs i Almenar, A la Noguera, l’afectació es va concentrar a les localitats d’Ivars de Noguera, Artesa de Segre, Torrelameu, Algerri i Albesa, mentre que al Pla d’Urgell, va afectar el Poal. A l’Urgell, els termòmetres van registrar temperatures negatives a Guimerà, Vallbona de les Monges i Nalec, a la Segarra, els registres es van desplomar a Montornès de Segarra, Granyena i Granyanella, mentre que a les Garrigues, a l’Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Vilosell i Vinaixa. Segons Acció Climàtica, els cultius més afectats són la fruita dolça, que es troba en un estat fenològic molt avançat, i la vinya. No obstant això, en el cas de la fruita dolça “és difícil” quantificar el nombre d’hectàrees afectades, així com la caiguda de la producció, van assenyalar.
Des d’Asaja, el seu president, Pere Roqué, va demanar als partits polítics i al futur govern de la Generalitat que faci una inversió directa per dotar els cultius de fruita i de vinya amb sistemes antigel i antipedra. Segons l’informe, no va ser una gelada de caràcter general, sinó que va afectar principalment les fondalades i zones de rius, zones en què són més habituals aquests fenòmens i on sovint hi ha instal·lats sistemes de protecció per gelades. Acció Climàtica va assegurar que “en general els sistemes de protecció per la gelada van funcionar correctament i se salvarà la collita en aquests casos”. I va afegir que cultius com l’albercoquer, la pera i la vinya, que són més sensibles, es poden veure més afectats.
AFECTACIONS DE LA GELADA EN LA VINYA
Pel que fa a la vinya, es van produir afectacions de diversa consideració. En alguns camps, va ser greu amb un alt percentatge de brots morts, mentre que en altres casos els danys van ser moderats. En aquest cas, novament, les finques més afectades van ser les situades en fondalades. També hi va haver afectacions segons la situació, la varietat i l’estat del terra de la finca, amb vegetació o sol nu.
Hi va haver finques on es van produir afectacions de baix impacte, on el fred va afectar les puntes de creixement, encara que no va afectar la totalitat del brot i, per tant, no va afectar el raïm, va apuntar Acció Climàtica. En aquestes situacions caldrà veure com evoluciona la planta, tot i que és possible que no tingui incidència en la producció.
D’aquesta manera, el total d’hectàrees de vinya afectades són de 942, amb danys d’entre el 40 i el 60%. Les afectacions poden arribar al 100% en algunes finques, principalment les situades al fons de la vall del riu Corb. En general, a les comarques afectades els pot representar baixar la producció de vinya de l’ordre del 40% respecte a un any normal. L’abril del 2022 es van produir gelades més intenses que van fer reduir de manera significativa la producció de fruita a Lleida.