L’embassament de Camarasa ha format part d’una prova pilot organitzada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i altres organismes i institucions, que ha servit per provocar una crescuda controlada del riu Segre “per mobilitzar sediments fins a la costa”. Així ho va indicar ahir Rogelio Galván, un dels tècnics de planificació de la CHE. Les actuacions van començar ahir al voltant de les 10 del matí i han ‘perdurat’ fins a la matinada d’avui.
Galván va remarcar que aquestes accions han de servir per impedir que els embassaments deixin de tenir la “capacitat per acumular aigua en un futur”. A la vegada, aquestes accions serviran per “renaturalitzar” el curs fluvial.
El tècnic de la CHE va dir que es va poder fer el desembassament gràcies a les pluges que han caigut les darreres setmanes a la demarcació de Lleida.
A més del pantà de Camarasa, la CHE va realitzar aquesta crescuda artificial al pantà del Grado, situat al municipi de Lo Grau (Somontano de Barbastre), el qual emmagatzema l’aigua del riu Cinca. Així, els dos cabdals es trobaran avui al pantà de Riba-roja, al municipi del mateix nom (a la Ribera d’Ebre). Allí també es reduirà el volum hídric.
La força del riu permetrà que es puguin mobilitzar sediments acumulats fins al Delta aproximadament el divendres. Entre els sediments es preveu l’arrastrament d’algues acumulades.
Aquestes algues i la resta de sediments provoquen que la capacitat hídrica del riu minvi. Per això aquesta actuació és necessària, per “evitar” que l’estancament de sediments i que el riu pugui fluir amb normalitat. Aquesta ‘normalitat’ ajudarà també a la “renaturalització” del curs fluvial i ha de millorar, de retruc, l’ecosistema del riu. Rogelio Galván va dir que per “comprovar que tot funciona correctament es farà un monitoratge de les actuacions”, amb la resta d’institucions participants.
Precisament, les institucions participants del projecte són Endesa, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Politècnica de Madrid.
Galván va dir que aquest tipus d’actuacions es realitzen dos cops per any al Baix Ebre, “però depèn molt de les condicions climatològiques, és a dir, de si hi ha prou aigua o no. L’any passat, l’any de la sequera, no es van poder fer i aquest 2024 ja n’hem fet una a inicis d’any”. I les fan des del 2014.
Segons Endesa, s’alliberarà un cabal d’entre 50 i 140 metres cúbics per segon depenent de la localitat. A Balaguer el parc del Segre estava precintat per “risc d’inundació”.