Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Creix l’interès per instal·lar el sistema illa als panells solars per tenir llum durant talls elèctrics

Té un cost d’entre 400 i 1.500 euros i empreses de Lleida del sector reben “moltes consultes” sobre aquesta funcionalitat

FOTO_ ACN Imatge d’una instal·lació fotovoltaica sobre el teulat d’un edifici

ARTICLES - ZONA 2

L’apagada elèctrica del passat 28 d’abril va portar moltes persones a preguntar-se per què els pisos amb plaques solars també es van quedar sense electricitat i, en conseqüència, sense llum durant el tall general. La resposta a la pregunta és per motius de seguretat.
L’actual normativa espanyola obliga a instal·lar un sistema de protecció anti illa que desconnecta automàticament les instal·lacions fotovoltaiques quan la xarxa elèctrica falla. Això va fer que “molta gent es trobés que en marxar la llum, la instal·lació es desconnectés de la xarxa”, va explicar Eduard Oró, director de tecnologia de l’empresa lleidatana Solenver, amb seu a Torrefarrera. “Inclús va haver-hi usuaris que tenien fotovoltaica i acumulació, és a dir bateries, que també els va passar el mateix”, va afegir. Aquesta situació ha provocat que en les darreres setmanes s’hagi disparat l’interés d’empreses i particulars amb plaques solars per instal·lar el sistema illa, una funcionalitat que permet a una instal·lació fotovoltaica continuar funcionant de manera autònoma durant una apagada, desconnectant-se de la xarxa elèctrica i operant com si fos una illa energètica, la qual cosa li permet ser autosuficient i independent.

Oró també va assenyalar que, si només tens panells solars, “instal·lar un sistema illa tècnicament és viable, però té unes limitacions importants, ja que si consumeixes més del que produeixes, el sistema cau i a la nit no funciona, mentre que amb acumulació tens més marge i pots produir més del que consumeixes perquè també tens la bateria”. Solenver ha experimentat de primera mà el ‘boom’ per la instal·lació d’aquest sistema de protecció. Oró va detallar que un 80% dels pressupostos que fan actualment són exclusivament per la instal·lació del sistema illa.
Des de Becquel, una altra empresa lleidatana del sector, amb seu a Alcarràs, van explicar que “els cinc següents dies va haver-hi un ‘boom’ de consultes de clients i des de l’empresa vam fer teràpia per explicar que havia passat i què podien fer per evitar quedar-se sense llum”. Dels centenars de correus que han enviat als clients sobre el sistema, “el 50% ens han contestat i ara estem en fase de si volen contractar-ho o no. Però com valores quedar-te sense llum o tenir un increment de 500 euros i garantir-te tenir-ne”, es pregunten des de Becquel. Respecte als preus, oscil·len entre els 400 i els 1.500 euros. “Abans no ho volien perquè ningú tenia al cap que podia haver-hi una apagada, però ara la gent es vol curar en salut i creiem que val la pena per estar coberts quan cau la llum”.

Una instal·lació que incorpori un mode illa habilitat permet continuar generant electricitat durant talls, s’aïlla de manera segura de la xarxa principal i aprofita l’energia solar fins i tot quan es produeixen apagades com la del 28 d’abril. Aquell dia, molts usuaris amb panells solars es van quedar sorpresos i estupefactes quan, tot i haver invertit diners en energia solar, es van quedar sense llum. I és que una instal·lació estàndard té l’inconvenient de desconnectar-se automàticament durant talls a la xarxa, de no aprofitar l’energia solar durant les apagades i de dependre de la xarxa elèctrica per a poder funcionar.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8