Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Creen un atles genètic amb els microbis que hi ha als aliments

Els microorganismes són el 3% dels microbiomes intestinals dels adults i el 56% dels lactants

FOTO_ EFE Entre les mostres estudiades, moltes eren d’elaboració de formatge

ARTICLES - ZONA 2

Microbis hi ha al cos humà, el terra, els fons marins o llocs inhòspits de la Terra, però també al menjar, dels quals se sap poc. Científics han creat ara una gran base de dades amb la informació genètica dels microorganismes de 2.533 fonts alimentàries (d’aliments i ambients).

Aquest atles del microbioma alimentari s’ha fet a partir de l’anàlisi dels metagenomes –tot el material genètic del conjunt de microoganismes en un ambient– de fonts de 50 països, també Espanya. L’arxiu públic permetrà identificar microbis indesitjables, seguir la vida microbiana a través de la cadena alimentària i millorar els aliments.

L’estudi, el més gran sobre microbiomes al menjar, es publica a la revista ‘Cell’ i demostra, a més, en comparar la base de dades amb gairebé 20.000 metagenomes humans, que els microbis vinculats als aliments suposen de mitjana al voltant del 3% del microbioma intestinal dels adults i el 56% del dels lactants.

Fa més de cent anys que els microbiòlegs dels aliments estudien i fan proves de seguretat alimentària, però s’han infrautilitzat les modernes tecnologies de seqüenciació de l’ADN, afirma Paul Cotter, de Teagasc, l’autoritat de desenvolupament agrícola i alimentari d’Irlanda: “Aquest és el punt de partida d’una nova onada d’estudis en aquest camp a els que aprofitem al màxim la tecnologia molecular disponible”.

En total, l’equip va analitzar 2.533 metagenomes associats a aliments procedents de 50 països, inclosos 1.950 metagenomes seqüenciats per primer cop. Aquests procedien de diversos tipus d’aliments i els seus ambients, dels quals el 65% eren lactis, el 17% begudes fermentades i el 5% carns fermentades.

S’hi van identificar 10.899 microbis, la meitat d’espècies desconegudes. Els aliments similars tendien a albergar tipus semblants de microbis -per exemple, les comunitats microbianes de diferents begudes fermentades eren més semblants entre si que als microbis de la carn fermentada.

Aquesta biblioteca també aprofundirà en la seguretat alimentària. Per exemple, facilitarà la identificació i la localització d’un possible focus de contaminació.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12