Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Construcció, serveis i indústria impulsen un 4% el PIB lleidatà

La demarcació creix per sobre de la mitjana catalana durant el 2023 però les exportacions avancen a un ritme més lent

ARTICLES - ZONA 2

El Producte Interior Brut (PIB) de la demarcació de Lleida va créixer un 4% l’any passat, un 1,1 més que la mitjana catalana. Impulsat per la bona marxa de la construcció, els serveis i la indústria i un número d’afiliacions rècord el PIB també nota la recuperació del turisme a nivells de prepandèmia tot i que pel que fa a les exportacions el creixement és més lent que a la resta de demarcacions del país.

Totes aquestes dades les revela la Memòria Econòmica de Lleida 2023, que ahir es va presentar a la Cambra de Comerç de Lleida per part de Carme Poveda i Joan Girona en un acte presidit pels presidents de les cambres de Lleida i Tàrrega, Jaume Saltó i Jordi Seguí.

El creixement de l’economia de Lleida se situa en un 4,0% interannual, un 1,1 punt per sobre de la mitjana catalana, que és del 2,9% Lleida i Tarragona són les dos demarcacions que registren un creixement més elevat i aquesta evolució dona continuïtat a la recuperació econòmica que es va començar a veure l’any 2021 i va continuar el 2022 després de la forta davallada del 2020 a causa de ela pandèmia (-11,8%).

La menor dependència del turisme estranger i el major pes del sector agroalimentari de l’economia lleidatana explicarien la ràpida recuperació de l’economia. Per segons, la marxa dels negocis ha estat positiva en tots els àmbits i millora respecte a l’any anterior, excepte a la construcció.

L’ocupació ha tancat el 2023 amb un màxim històric de 192.855 afiliats (un2,4% més que el 2022). Durant el quatrienni del 2019 al 2023 l’ocupació ha crescut un 7,3% acumulat a Lleida però destaca l’increment del 10,5% a la construcció (el més elevat a les quatre demarcacions) i el 5,7% al sector industrial. De totes maneres el 79% de l’ocupació neta creada en termes absoluts es concentra al sector serveis (10.377 dels nous afiliats d’un total de 13.081). En canvi, l’ocupació a l’agricultura ha disminuït un 2,2%. La baiada del nivell de l’atur ha estat més intensa als llocs més turístics, com l’Aran i el Sobirà.

Les exportacions també baten rècords però el ritme de creixement es desaccelera. Han augmentat un 0,8% i les importacions un 5,2%, tot i així el creixement de les exportacions s’ha moderat respecte als dos anys anteriors, quan van augmentar un 14 i un 17% respectivament.

El primer sector exportador (fruites, hortalisses i llegums) ha augmentat un 8,7% fins als 630 milions d’euros i representa el 33,8% del total exportat a Catalunya. El segon sector exportador és el dels greixos i el dels olis (449 milions i un 9,6% més), seguit dels productes càrnics (359 milions) i els pinsos animals (21 milions).

EL TURISME

Els primers cinc mesos del 2024 la xifra de turistes estrangers a Lleida se situa un 16,7%, per sobre del nivell del 2019. El número de turistes allotjats en hotels augmenta un 4,6% i només les terres de Ponent no han recuperat encara les xifres de viatgers d’abans de la pandèmia mentre que la Val d’Aran i l’Alt Pirineu el supera amb un 3,1 i un 4,7% més, respectivament.

Segons els impulsors de l’Annuari, l’economia lleidatana ha continuat creixent amb força durant la primera meitat del 2024 gràcies a la bona evolució del mercat laboral, a la moderació de la inflació i al vigor del sector turístic. A mesura que la política monetària es faci menys restrictiva també es preveu una millora de la inversió.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 9

ARTICLES - ZONA 10

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12