El Departament d’Acció Climàtica ha començat aquest octubre els treballs de restauració de l’hàbitat a l’espai protegit de Mas de Melons, entre les Garrigues i el Segrià, per tal d’afavorir que l’alosa becuda pugui colonitzar-lo. Es tracta d’una espècie d’au en perill d’extinció que a Catalunya només s’ha localitzat a la timoneda d’Alfés, molt a prop de Mas de Melons. Per això, ara han començat treballs de desbrossament de vegetació i s’estan plantant espècies vegetals com la farigola, el romaní o el timó en una zona que podria arribar a les 300 hectàrees. Tot plegat forma part del projecte europeu Life Connect Ricotí, on Catalunya hi pren part, juntament amb Castella i Lleó i Castella – la Manxa amb un pressupost de 5,5 MEUR.
L’alosa becuda és un ocell molt críptic que no se sent gairebé mai i també és molt difícil de veure. En realitat sembla que no existeixi però hi és. A Catalunya es va detectar per primera vegada l’any 1983, a la zona de la timoneda d’Alfés. Se’n van comptabilitzar uns pocs exemplars fins que a principis dels anys 2000 es va donar per extingit perquè se’n va perdre el rastre. Posteriorment, l’any 2016 va reaparèixer a la mateixa zona.
El responsable d’Avaluació Sectorial del Departament d’Acció Climàtica, Mariano Rojo, explica que l’alosa becuda té el “costum” de passar desapercebut. Cria al terra i pràcticament ni se’l sent ni se’l veu. El projecte Life pretén ampliar-ne la població i distribució pel territori. Les actuacions que han començat aquest octubre incorporen unes 200 hectàrees on es farà desbrossament de vegetació i unes altres 50 hectàrees on es plantaran prop de 40.000 plantes. En una segona fase del projecte es pretén arribar fins a les 300 hectàrees d’actuació.
Rojo afegeix que també es faran millores en infraestructures ramaderes, degut a la desaparició dels ramaders extensius, que són una “peça clau pel manteniment d’hàbitats”, en especial el de l’alosa becuda, que s’alimenta d’insectes que mengen excrements d’ovelles. Per això, es faran abeuradors i tancats per guardar les ovelles. Tot plegat representa, segons Rojo, un “seguiment científic potent” que ha de validar els resultats del conjunt del projecte, que té una durada de 5 anys.
Malgrat que els treballs més visibles han començat ara, el projecte ja fa 2 anys que està en fase preparatòria, per tant, ara quedaran uns 3 anys de posada en pràctica sobre el terreny. El pressupost global pel conjunt de l’Estat és de 5,5 MEUR, dels quals 4 vénen finançats per la Unió Europea. En concret, a Catalunya la despesa prevista és d’1,7 milions. La Universitat Autònoma de Madrid és qui coordina el conjunt de les actuacions.
El projecte Life Connect Ricotí és la continuació del projecte Life Ricotí, que es va centrar exclusivament a la zona de Sòria. Ara, aprofitant l’experiència adquirida en la gestió i el maneig de l’hàbitat, es planteja un objectiu més ambiciós: millorar la connectivitat de les poblacions d’alosa becuda a partir de la gestió i restauració d’hàbitats de qualitat i la translocació d’individus, ampliant l’àrea d’actuació a Catalunya, Castella – la Manxa i Castella i Lleó.