Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Comença la collita de la figa a Alguaire amb qualitat “òptima”

Les onades de calor han retardat la recol·lecció i han afectat el calibre del fruit, amb una mida més reduïda de l’habitual

FOTO_ Alba Mor (ACN) Un temporer recollint figues en una finca

ARTICLES - ZONA 2

Productors d’Alguaire (Segrià) han començat la campanya de collita de la figa amb la previsió d’assolir una qualitat i producció “òptimes”, segons el pagès de Cal Taruk BioFruit, Josep Maria Agustí.
La recol·lecció s’ha retardat prop d’una setmana a causa de la climatologia, que també ha afectat el calibre del fruit, el qual presenta una mida més reduïda de l’habitual.
Pel que fa als preus, Agustí apunta que van a la baixa en detriment del productor, que ha vist augmentar fins a un 50% els costos de producció. Tot plegat, en un context en què la figa guanya protagonisme als lineals dels supermercats. A les comarques de Lleida, la campanya s’allargarà fins a finals de novembre amb la previsió que es cullin prop de 4 milions de quilos.
Les finques i magatzems agrícoles d’Alguaire dedicats a la producció de figa ja treballen a ple rendiment. D’entre les varietats, destaca la tradicional Coll de Dama. Les pluges de la primavera han retardat l’inici de la collita quasi una setmana, tot i que no sigui un fet extraordinari.
“És normal, sempre hi ha un cert marge”, va explicar Agustí, qui va destacar que enguany ha estat extraordinari el calibre del fruit, “més petit” en comparació amb altres campanyes per les altes temperatures i els diferents episodis d’onades de calor que s’han viscut al Segrià.
Tot i que l’exportació a mercats europeus és el destí més habitual de les figues produïdes al Segrià, en els últims anys també s’ha fet un lloc en l’àmbit nacional amb més presència als supermercats. D’aquesta manera, la figa ha deixat de ser un producte exclusiu. “La seva presència als lineals ha fet augmentar molt la demanda del producte. La figa ja no és un fruit limitat, sinó que és un aliment del dia a dia”, va explicar Agustí.
En relació amb els preus, aquest pagès d’Alguaire va apuntar que “estan decreixent” en contra dels interessos del productor, que veu augmentar exponencialment els costos globals de producció.
“Més aviat són uns preus que van a la baixa, això encara no s’havia vist mai”, va dir. En aquest sentit, Agustí va apuntar que la producció de figa comporta “un increment molt alt de mà d’obra” i ha fet referència al “disbarat” de paperassa, informes i permisos que cal obtenir per gestionar qualsevol producte alimentari. “Tot això encareix el producte en detriment del productor”, va concloure. La collita de la figa s’allargarà fins a finals del mes de novembre, amb l’arribada dels primers freds i gelades.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8