Segons dades de General Optica, més de la meitat de la població espanyola utilitza algun sistema de correcció de la seva visió. Atès que les ulleres i lents de contacte són imprescindibles per a gairebé 25 milions d’espanyols, és fonamental prolongar la seva vida útil mantenint-les en condicions òptimes a través d’unes cures específiques. Perquè les ulleres i les lents de contacte tinguin una major vida útil, a vegades és necessari fer un petit canvi d’hàbits. Això és el que recomanen els experts:
1. Com netejar els cristalls de les ulleres?
Tenir la muntura i els cristalls nets millora la visió, ja que, si les ulleres estan brutes, no es veu amb claredat. A més, les restes que s’acumulen en el pont, les varetes o les lents poden afectar els ulls. La brutícia cal retirar-la periòdicament, però tenint en compte que si no realitzem la neteja d’una manera adequada podem ratllar els cristalls i fins i tot, si no utilitzem els productes adequats o realitzem la neteja amb brusquedat, podem deixar-los inservibles.
Per a eliminar la brutícia dels cristalls i la muntura, i que quedin impecables, els experts aconsellen seguir els següents passos:
- Col·locar les ulleres sota l’aigua de l’aixeta i fregar lleugerament amb els dits fins que totes les parts s’humitegin.
- Posar en els dits amb una petita quantitat de sabó neutre i estendre-la pels cristalls i la muntura realitzant suaus moviments circulars, sense estrènyer.
- Aclarir amb abundant aigua fins que no quedin restes d’escuma.
- Realitzar un segon aclarit per a acabar d’eliminar tot el sabó i que no quedin incòmodes lluentors o reflexos.
- Retirar l’excés d’humitat amb un drap net, suau i que no deixi anar pelusses.
A més d’aigua o sabó neutre, en el mercat es poden trobar nombrosos productes orientats a la neteja d’ulleres. Cal triar els més respectuosos perquè els cristalls no es ratllin ni s’espatllin, descartant els més agressius. Aquestes són algunes de les millors opcions:
- Tovalloletes netejadores impregnades: són d’un sol ús i es mantenen en perfecte estat en el seu embolcall durant mesos.
- Netejador òptic: pot presentar-se en vaporitzador o en forma d’aplicador, amb una esponja per a facilitar el seu ús.
- Camussa de microfibra o baieta suau: és important que estigui completament neta i sense pols per a evitar esgarrapades en els cristalls.
2. Aspectes a evitar quan netegem les ulleres
Per a no ratllar els cristalls en netejar-los cal tractar-los amb delicadesa, manipular les ulleres amb cura i evitar fer pressió en rentar-les. A més, cal evitar la temptació d’emprar productes inadequats, això és el que mai hem de fer:
Utilitzar la roba per a netejar les ulleres
És una pràctica molt comuna entre la població quan no té un producte adequat a mà. En aquests casos, és preferible esperar a poder rentar-les adequadament, ja que les peces poden danyar els cristalls amb restes de pols, brutícia imperceptible o els adorns, cremalleres o botons de les peces.
Usar un mocador de paper o un tovalló per a netejar els cristalls
Això tampoc és bona idea, pel fet que deixen anar pelusses i poden contenir petites partícules que poden esgarrapar el cristall.
Recórrer al rentavaixella
El sabó per al rentavaixella té compostos químics que poden espatllar algunes muntures en funció del material emprat en la seva fabricació. Amb aquest mètode de neteja, les lents amb tractaments especials, com a antibaf o antireflexos, poden perdre les seves propietats.
Utilitzar elements punxants per a retirar la brutícia acumulada
Tractar de llevar la brutícia acumulada o molt pegada amb un escuradents o una agulla pot ser fatal. És preferible repetir una neteja suau diverses vegades fins a eliminar-la per complet.
3. On guardar les ulleres perquè no s’embrutin?
Guardar les ulleres en un lloc adequat és fonamental per a mantenir-les en perfecte estat. Aquests són els millors llocs:
- Estoig per a ulleres: cal usar sempre un estoig protector per a guardar les ulleres quan no s’estan utilitzant. Estan dissenyats per a protegir les lents i la muntura d’esgarrapades, brutícia i possibles danys, però cal assegurar-se que està net i sec abans de col·locar les ulleres en ell.
- Una butxaca buida i segura: si no es té a mà l’estoig, es poden guardar en una butxaca segura i neta, com la butxaca interior d’una jaqueta o en una bossa específica per a ulleres. L’important és evitar que s’ajuntin amb altres objectes que puguin ratllar-les.
- Una superfície plana i neta: quan una persona es lleva les ulleres per un curt període de temps, es poden col·locar sobre una superfície plana i neta, com un escriptori o una tauleta de nit, si no hi ha a prop objectes esmolats o bruts.
- Evitar deixar-les sobre superfícies calentes: és important no deixar les ulleres exposades a altes temperatures, com prop de fonts de calor directa o dins d’un automòbil estacionat sota el sol, ja que una calor excessiva pot deformar la muntura i danyar els recobriments de les lents.
4. Com cuidar les lents de contacte?
El manteniment de les lents de contacte mensuals o de llarga durada requereix de líquid de lents de contacte. Si no es té a mà es poden guardar les lents de contacte en sèrum fisiològic fins que s’aconsegueixi. José Ramón García Baena, òptic-optometrista a càrrec de Lents Oftàlmiques en el Departament de Salut Visual de General Òptica ens recomana seguir aquests passos:
- Rentar-se les mans. Sempre que ens fiquem o retirem les lents de contacte hem de rentar-nos les mans amb aigua i sabó.
- Eixugar-se les mans. Per a això, el millor és utilitzar una tovallola que no desprengui fils o pèls que després puguin acabar en la lent de contacte.
- Omplir l’estoig amb una nova solució netejadora. És important no reutilitzar la que ja teníem.
- Llevar-se sempre primer la mateixa lent de contacte. La millor manera de no equivocar-se i seguir sempre els mateixos passos és llevar-se i posar-se sempre la lent de contacte d’un ull primer.
- Col·locar-la en el palmell de la mà. Hem de fer-ho amb cura i usar la gemma dels dits per a moure-la, d’aquesta manera evitarem que es danyi en entrar en contacte amb les ungles.
- Aplicar unes gotes de líquid de lents de contacte. També podem utilitzar una solució salina que el nostre òptic de confiança ens hagi recomanat. Haurem d’aplicar-les sobre la lent de contacte en el palmell de la nostra mà.
- Fregar fent cercles. Haurem de pressionar la lent de contacte i suaument, fer uns petits cercles durant uns 15 segons. Això l’haurem de fer per tots dos costats per a eliminar tota la brutícia.
- Guardar en l’estoig. Una vegada que hàgim acabat amb la primera lent de contacte, la guardem en l’estoig que hem omplert prèviament amb la solució de manteniment. Cal guardar-la amb cura comprovant que la lent de contacte estigui totalment submergida i repetir el procés amb la lent de contacte de l’altre ull.
A més de la neteja regular de les lents de contacte és important parar esment al nostre estoig i mantenir-lo en les millors condicions possibles per a evitar que les lents de contacte es contaminin. També, cal buidar el líquid que quedi dins de l’estoig cada dia.
Un bon consell és portar sempre amb nosaltres el portalents emplenat amb solució neta i tenir sempre a casa un líquid petit de manteniment, preparat per a les urgències.
5. Què no hem de fer amb les nostres lents de contacte
Finalment, des de General Òptica adverteixen que hi ha una sèrie de coses que mai hem de fer amb les nostres lents de contacte:
Guardar-les en aigua, sobretot si és de l’aixeta
L’aigua, a més de deformar les lents de contacte, conté bacteris i microorganismes que poden afectar el teu ull i crear infeccions. Per aquest motiu tampoc s’aconsella que ens banyem a la platja o en la piscina amb lents de contacte.
No cal fabricar líquid de lents de contacte casolà
El líquid que fem a casa no aconseguirà tenir l’esterilització més convenient. A més, les receptes casolanes poden espatllar les lents de contacte i danyar els ulls.
Cal evitar dormir amb lents de contacte
Dormir amb les lents de contacte posades pot causar danys oculars a conseqüència de la falta d’oxigen en l’ull i la falta de lubricació de la llàgrima en la còrnia.