L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha deixat sense efecte la suspensió temporal de les relacions amb Tel-Aviv que havia decretat Ada Colau com a alcaldessa abans d’acabar el mandat. Així ho ha anunciat Pau Solanilla, comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de la Ciutat. Segons ha explicat Solanilla, Collboni ha signat aquest divendres un decret d’alcaldia que aixeca la suspensió. La decisió, ha dit, s’ha pres per “endreçar” el posicionament de Barcelona, una ciutat que és “pont i diàleg” amb totes les ciutats de la Mediterrània i el món. El comissionat ha assegurat que Tel-Aviv representa “el millor dels valors progressistes” d’Israel i ha assenyalat, alhora, que el compromís de Barcelona amb Palestina és “inequívoc”.
De fet, ha anunciat que el primer viatge de Collboni com a alcalde fora d’Europa serà a Palestina, on preveu anar abans que acabi l’any.
En un decret d’un paràgraf l’alcalde de Barcelona disposa aixecar la “suspensió de l’acord d’amistat i col·laboració” amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza subscrit el setembre del 1998 i “en conseqüència, restablir les relacions institucionals” entre la capital catalana i les dues localitats israelianes. La disposició justifica la decisió en la motivació exposada a l’informe emès el 24 de juliol pel Comissionat per a les Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat.
Solanilla ha explicat que la decisió s’ha pres després de les primeres accions del govern Collboni que han servit per “endreçar algunes de les polítiques prioritàries” de la ciutat com ara la neteja, la seguretat o l’habitatge Després d’això, “era temps d’endreçar també el posicionament internacional de Barcelona”.
En aquest sentit el comissionat ha explicat que el nou equip de govern vol que la capital catalana “torni allà on se senten representats la majoria dels barcelonins”, com a ciutat “oberta, diversa i plural, pont i diàleg amb totes les ciutats de la Mediterrània”.
Alhora, el comissionat ha afirmat que aquest posicionament té un suport “ampli” al plenari, per la qual cosa, “des d’un punt de vista democràtic també té coherència i sentit”.
En aquest context, ha afegit, i en tant que Barcelona exerceix també de “capital de la Mediterrània”, la ciutat ha d’estar en disposició de poder parlar amb tots els actors de la zona, entre ells Tel-Aviv, que ha considerat “indispensable” per a aquet diàleg. A més, ha dit, la ciutat israeliana representa “el millor dels valors progressistes d’Israel”, i ha recordat, en aquest sentit, que en els darrers mesos ha protagonitzat més de trenta grans manifestacions “contra les polítiques reaccionàries del govern Netanyahu”.
Suport a Palestina
En paral·lel, Solanilla ha volgut deixar clar que aquest canvi de posicionament pel que fa a les relacions amb Tel-Aviv no va en detriment del suport de la capital catalana a Palestina, “tot el contrari”. I ha recordat, per exemple, que Barcelona manté actius una desena de projectes de col·laboració amb el poble palestí.
Alhora ha subratllat que la “voluntat política s’expressa amb fets” i per això ha anunciat que l’alcalde Collboni farà el primer viatge internacional fora d’Europa a Palestina on, ha subratllat, només han viatjat els alcaldes socialistes Pasqual Maragall i Joan Clos.