Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Catalunya suma 160 hubs tecnològics internacionals (un +9%) que generen un impacte econòmic de 2.879 MEUR

Creixen un 22% els llocs de treball en uns centres que ja ocupen prop de 35.000 persones altament qualificades

El CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, en la presentació de l'informe Tech Hubs Overview

ARTICLES - ZONA 2

Catalunya segueix a ritme de rècord i suma ja 160 hubs tecnològics internacionals (un 9% més) que generen un impacte de 2.879 MEUR anuals (un 13% més), segons el tercer informe Tech Hubs Overview elaborat per la Mobile World Capital amb la col·laboració d’ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona. Destaca també el fort creixement en l’apartat d’ocupació en aquests centres tecnològics internacionals (6.191 nous llocs de treball el 2024, un +22%) que ja donen feina a prop de 35.000 persones. Concretament, durant l’any 2024 van inaugurar-se 13 nous hubs internacionals a Catalunya -especialment relacionats amb la mobilitat i les solucions de software- que van suposar la creació de 263 llocs de treball i un impacte econòmic agregat de prop de 22 MEUR.

“Els hubs tecnològics s’han convertit en un element estratègic per a la transformació digital, impulsant la innovació, la captació de talent i la creació de llocs de treball qualificats”, ha valorat el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula. “La seva consolidació demostra la capacitat de Catalunya per atraure inversió i per generar un entorn capaç de desenvolupar solucions tecnològiques amb impacte global”, ha puntualitzat Fajula, que ha recordat que el primer ‘hub’ tecnològic internacional instal·lat a Catalunya va ser el d’HP a Sant Cugat del Vallès. “És el més antic i actualment el més gran”, ha assenyalat el CEO de la MWCapital.

La plantilla dels hubs ha crescut 28 persones de mitjana en un any

La secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, ha volgut ressaltar aquest creixement del 9% dels hubs tecnològics internacionals a Catalunya -de 147 a 160 en un any- que evidencia “l’aposta estratègica de la Generalitat per captar projectes tecnològics d’alt valor afegit que impulsin l’economia catalana i generin un impacte positiu en l’entorn”. A banda, Galindo ha posat sobre la taula l’impacte econòmic de 2.879 MEUR dels 160 hubs (amb previsió de superar els 4.100 MEUR el 2028) i els 6.191 nous llocs de treball d’alta qualificació creats el 2024. “Això és un creixement del 22% dels llocs de feina. La plantilla mitjana dels hubs ha augmentat en 28 persones en el darrer any”, ha aplaudit la secretària de Polítiques Digitals.

“En l’actualitat, el nombre mitjà de treballadors als hubs tecnològics és de 235 persones”, ha comentat Galindo. De fet, l’informe Tech Hubs Overview pronostica que la tendència en la creació de llocs de treball seguirà sent positiva en els propers anys i estima que el nombre d’empleats pels hubs tecnològics augmentarà fins als 42.752 el 2026.

El 76% dels hubs estan a Barcelona ciutat, especialment al 22@

Per la seva banda, el quart tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de Barcelona, Jordi Valls, ha posat en valor que el 76% dels hubs tenen la seva seu a la capital catalana, especialment al districte 22@. “El talent continua essent el factor clau a l’hora d’instal·lar-se a Barcelona i Catalunya (39%), seguit de la presència prèvia de l’empresa matriu al territori (38%), la qualitat de vida (10%), els costos operatius (6%), les infraestructures (4%) i els incentius governamentals (2%)”, ha enumerat Valls, que ha situat capitals europees com Madrid, Lisboa, Londres i París com les principals competidores de Barcelona per aconseguir aquests hubs tecnològics internacionals.

Enginyers de programari, consultors i analistes de ciberseguretat, els perfils més buscats

Finalment, el director corporatiu de desenvolupament i director del programa de Talent Digital de MWCapital, Jordi Arrufí, ha destacat que les empreses dels Estats Units segueixen liderant l’establiment de hubs tecnològics internacionals a Catalunya -amb un 24%- tot i que en els darrers cinc anys les companyies europees guanyen pes (62% del total). L’informe de MWCapital destaca que les noves inversions estrangeres provenen de països com Alemanya, els Estats Units, la Xina, el Brasil, el Regne Unit, Països Baixos o el Japó. “Els perfils més sol·licitats pels centres tecnològics són els d’enginyers de programari, consultors, analistes de ciberseguretat, SAP, analistes de dades i desenvolupadors de videojocs”, ha recalcat Arrufí.

Respecte de les tecnologies dominants en el catàleg de serveis dels hubs, es manté la creixent presència de les deep tech (34 hubs del total de 160), amb la intel·ligència artificial generativa al capdavant, així com el blockchain i la robòtica. “El sector de sistemes industrials és el que genera més ocupació amb una plantilla mitjana de 475 treballadors per hub”, ha afegit el director del programa de Talent Digital de MWCapital, que destapa que gairebé un 70% dels centres ubicats a Catalunya duen a terme tant funcions executores com decisòries en aspectes estratègics, i el 71% presta serveis a tot el món i esdevenen centres de referència per a l’empresa a la qual pertanyen.

“El sector dels hubs tecnològics internacionals també avança per tancar la bretxa de gènere, ja que encara només el 30,4% del total de les plantilles són dones”, ha conclòs Arrufí.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8