Les exportacions agroalimentàries de Catalunya han crescut un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre gener i juny de 2019 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades provisionals de Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu. Aquestes exportacions suposen en valor el 19,42% del total de l’Estat.
Partint de l’Índex Prodeca*, que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els que més creixen en valor són el carni (10,74%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el Fine Food (5,90%). També destaquen, però per sota de la mitja, el sector de la fruita i de l’horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%).
Comparant el sector agroalimentari amb la resta de sectors industrials de Catalunya, veiem com retalla distància amb les xifres del sector automobilístic, amb el qual competeix per arribar al lideratge de l’exportació catalana, ara per ara dominada pel sector químic i el de béns d’equipament.
La Xina, mercat de destí amb un gran creixement
Tot i que els principals mercats de destí es mantenen (França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Regne Unit), destaca la Xina, 6è mercat de destí, ja que s’han incrementat les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor.
D’altra banda, Catalunya ha incrementat la seves exportacions agroalimentàries al Japó, 7è mercat de destí, en un 7,98% i a Taiwan ho ha fet en un 30,69%.
Estats Units, 8è mercat, computa un increment de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya de l’1,27%.
Pel que fa als mercats de Llatinoamèrica destaca Mèxic, 1er destí de la zona, on Catalunya ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries un 4,43%.
Destaca també que pràcticament la totalitat dels mercats africans estan creixent de manera significativa com a països de destí: RD del Congo 188%, Kenia 152, Senegal 98% i Nigèria 80%.
Taxa de cobertura: s’ha assolit el superàvit comercial per primera vegada
Catalunya ha assolit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre del 2019. El sector agroalimentari català compta amb una taxa de cobertura del 101,09, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (4.964 M€) són lleugerament superiors a les importacions (4.911 M€).
La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, ens dona una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.
Les exportacions agroalimentàries creixen en valor
Podem afirmar que Catalunya està posant en valor els seus productes agroalimentaris als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, el valor ho ha fet en un 64,76%. En els darrers cinc anys el valor pràcticament ha crescut a raó del doble del volum.
Valorant el rati valor/volum del primer semestre de 2019 respecte mateix període de l’any anterior, ha crescut un 2,28%, denotant que estem venent els nostres productes amb més valor.
Pel que fa a l’increment del valor dels subsectors, els productes agroalimentaris de Catalunya s’estan pagant millor el 2019 respecte al 2018, destacant l’increment percentual dels següents productes: cereals (48,33%), llavors oleaginoses (28,75%), cafè, té i espècies (18,06%), conserves de fruita i verdura (17,18%), productes de la molineria (11,29%), carn (7,03%), làctics (5,80%), articles de confiteria (4,23%) i cacau i les seves preparacions (3,88%).
El sectors Carni i Fine Food, motors de les exportacions agroalimentàries
El carni es manté com el primer sector exportador agroalimentari (36,33%), amb 10,74% d’increment en valor i 5,50% en volum. Està liderat pel porcí, que representa el 23,66% de totes les exportacions agroalimentàries (65,12% del sector carni) amb un creixement del 16,74% en valor i un 5,02% en volum. El sector boví, que representa el 4,05% del sector carni, és el subsector carni que més increment assoleix (39,60% en valor i 36,20% en volum).
El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb un 30,64% del total exportat en valor i amb un creixement del 5,90% en valor i 1,35% en volum. Aquest sector el lideren les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,76% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (8,40%), productes a base de cereals (7,38%), cafè (7,07%), extractes, essències i concentrats (7%), articles de confiteria (7,07%), productes làctics (6,44%), sucs vegetals (4,20%), confitures i melmelades (4,35%), aigües (2,24%), cervesa (2,76%), sucs de fruites (2,01%), fruits secs (5,58%).
Els olis ocupen la tercera posició amb el 6,85%. Aquesta categoria decreix un 8,19% en valor tot i incrementar en volum un 19,40%.
La capacitat exportadora del sector fruiter el situa en la quarta posició (6,59%). Registra un increment en valor del 3,68% i un 8,82% en volum.
El vi i el cava, cinquè sector, representen el 5,14% de les exportacions catalanes. Disminueixen les exportacions un 10,57% en valor i un 4,86% en volum respecte el mateix període de 2018.
Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,81%, i s’hi observa un increment del 2,94% en valor tot i el decreixement en volum del 19,36%.
El sector del peix i el marisc, en sisena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentàries i decreix un 13,89% en valor i un 14,43% en volum tot i presentar el millor rati valor/volum.