La Comissió Europea (CE) va subratllar ahir que Rússia és “l’agressor” i el país que va iniciar la guerra contra Ucraïna, després que el president nord-americà, Donald Trump, acusés falsament Kíev d’iniciar el conflicte bèl·lic.
“És molt clar qui és l’agressor aquí. Rússia és l’agressor. Rússia ha començat la guerra. És el manual d’agressió que hem vist ja sigui a Geòrgia, ja sigui a Síria, ja sigui a Ucraïna. Així que Rússia és el perpetrador criminal o Putin, més ben dit”, va declarar la portaveu de la CE Anitta Hipper.
Per mostrar el seu suport a Ucraïna, els ministres d’Exteriors de la UE preveuen aprovar dilluns una nova ronda de sancions contra Rússia coincidint amb el tercer aniversari de la invasió d’Ucraïna. “Cal posar Ucraïna en una posició de força en què pugui dir que no a un mal acord”, va indicar una alta funcionària comunitària sobre el suport a Kíev.
Tot i això, els Estats Units s’oposen a qualificar Rússia d’agressor en una declaració del G7 en el tercer aniversari de la invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Moscou, cosa que amenaça de descarrilar la unitat en aquest grup estratègic, informa ‘The Financial Times’.
D’altra banda, el representant especial dels EUA per a la guerra a Ucraïna, Keith Kellogg, va lloar ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i va qualificar d’”extenses i positives” les converses que tots dos van mantenir durant la visita a Kíev. “Un dia llarg i intens amb els dirigents d’Ucraïna”, va dir Kellogg a X en un missatge en què va qualificar de “valent” el president ucraïnès.
La cimera del G20 a Sud-àfrica mostra la divisió geopolítica i tanca sense avenços sobre Ucraïna
La cimera de ministres d’Afers Estrangers del G20 (grup de països desenvolupats i emergents) es va clausurar ahir a Sud-àfrica enmig d’una clara divisió geopolítica i sense avenços concrets sobre desafiaments internacionals com la guerra d’Ucraïna, que va estar molt a la boca dels cancellers. El ministre d’Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, va donar suport al pla de Trump d’assolir un acord amb Rússia per acabar amb la guerra a Ucraïna. El ministre d’Exteriors de Noruega, Espen Barth Eide, va asseverar que “Europa també necessita ser present (en les negociacions) perquè aquesta és una guerra a Europa”.
Trump i Musk faran fora uns 6.000 treballadors a prova
Un jutge federal de Washington DC ha rebutjat pausar l’acomiadament massiu d’empleats federals ordenat per Trump per desmantellar l’aparell burocràtic del Govern.
Les accions de Trump inclouen el programa de “renúncia diferida” que oferia als empleats federals una indemnització per renunciar al lloc de treball. La Casa Blanca estima que uns 75.000 empleats federals, o un 3% del total, s’han acollit a aquest programa. Segons ‘The Washington Post’, el Servei de Rendes Internes (IRS) acomiadarà uns 6.000 empleats en procés de prova, requerit abans d’obtenir un càrrec.
Milei li regala una motoserra a Elon Musk
El president argentí, Javier Milei, es va reunir als afores de Washington amb el magnat Elon Musk a la Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC, en anglès), on li va regalar una serra mecànica fent al·lusió a les retallades que Musk està emprenent als Estats Units.