Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Brussel·les preveu un creixement “robust” del 2,6% del PIB espanyol aquest any i una exposició “limitada” als aranzels

La CE modera al 2% el pronòstic per al 2026 i situa el dèficit en el 2,5% un any més tard que el govern espanyol

Edifici Berlaymont de la Comissió Europea a Brussel·les

ARTICLES - ZONA 2

La Comissió Europea eleva les previsions de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol fins a un 2,6% per aquest any, en línia amb les estimacions del govern espanyol, i preveu una exposició “limitada” de l’economia als aranzels dels Estats Units. Així ho recull l’executiu en les previsions econòmiques de primavera, fetes públiques aquest dilluns i que qualifiquen de “robust” el creixement d’Espanya el 2025. Pel que fa al 2026, Brussel·les modera el pronòstic i rebaixa fins al 2% l’increment del PIB. Quant al dèficit públic, la Comissió Europea el situa en un 2,5% el 2026, un any més tard que la previsió de l’executiu espanyol. En el conjunt de la UE, es preveu un creixement del PIB d’un 1,1% el 2025 i d’un 0,9% a la zona euro.

Brussel·les afirma així que l’augment del PIB espanyol continuarà sent “sòlid” el 2025, arribant al 2,6%, la mateixa dada publicada pel govern de Pedro Sánchez. Tanmateix, pel 2026, modera fins a un 2% la previsió de creixement de l’economia, mentre que l’executiu espanyol el situa en un 2,2% per l’any vinent. En les darreres estimacions de la Comissió Europea, fetes públiques la tardor passada, l’executiu comunitari situava el creixement de l’economia d’Espanya en un 2,3% pel 2025 i en un 2,1% el 2026.

“Es preveu que l’activitat econòmica es vegi reforçada per la demanda interna, a causa del bon comportament del mercat laboral, que mantindrà el creixement del consum privat, i a l’enfortiment de la inversió prevista”, apunta Brussel·les en l’informe.

Amb aquestes dades, l’economia espanyola se situa entre que més creixen a la UE aquest any. Per davant d’Espanya, lideren les previsions de creixement pel 2025 Malta (4,1%), Dinamarca (3,6%), Irlanda (3,4%), Polònia (3,3%), Croàcia (3,2%), Xipre (3%) i Lituània (2,8%).

Dèficit públic i inflació

Pel que fa al dèficit públic espanyol, la Comissió Europea preveu una disminució de fins al 2,8% del PIB pel 2025 i descarta, així, arribar al 2,5% aquest any, un objectiu que sí que preveu assolir el govern espanyol.

Segons Brussel·les, el dèficit de les administracions públiques espanyoles caurà al 2,5% l’any vinent, impulsat per la supressió gradual de les ajudes temporals per mitigar l’impacte dels preus energètics i la retirada de les mesures temporals introduïdes com a resposta a les inundacions provocades per la dana al País Valencià.

Les previsions econòmiques de primavera també anticipen que la ràtio del deute respecte del PIB continuï disminuint “gradualment” fins al 100,9% el 2025 i fins al 100,8% el 2026. Quant a la inflació, a Espanya, les estimacions de l’executiu comunitari preveuen que se situï en un 2,3% el 2025 -a la tardor Brussel·les preveia un 2,2%- i que caigui fins a un 1,9% el 2026.

Atur

D’altra banda, les dades fetes públiques per la Comissió Europea també apunten que Espanya continuarà liderant les taxes d’atur entre les economies de la UE. Segons l’informe de Brussel·les, l’atur se situarà en un 10,4% el 2025 a l’estat espanyol, per sobre de la mitjana de la zona euro (6,3%) i de la Unió Europea (5,9%).

Així mateix, la previsió de creixement de l’ocupació creix fins al 2,1% el 2025, mentre que s’espera que caigui a un 1,6% el 2026.

Previsions a la zona euro i la UE

Pel conjunt de la zona euro, la Comissió Europea estima un creixement del 0,9% del PIB el 2025 i d’un 1,4% el 2026. A la UE, la previsió és que l’economia avanci un 1,1% el 2025 i un 1,5% el 2026.

“En el quart trimestre de 2024, l’economia de la UE va registrar un creixement superior al previst, del 0,4%, gràcies principalment a una demanda interna robusta. Aquest impuls positiu va continuar en el primer trimestre de 2025, amb dades preliminars que apunten a un creixement del PIB real del 0,3%”, ha apuntat Brussel·les.

“En la previsió d’avui, s’ha revisat significativament a la baixa el creixement previst, degut principalment a una debilitació de les perspectives del comerç mundial i a una major incertesa sobre les polítiques comercials”, ha afegit l’executiu d’Ursula von der Leyen sobre el creixement de l’economia europea.

En relació amb la inflació, les dades preveuen que se situï en un 2,1% el 2025 a la zona euro i en un 1,7% el 2026, mentre que, a la UE, caigui per sota del 2% el 2026. Quant a l’atur, Brussel·les espera que la taxa baixi fins al mínim històric d’un 5,7% l’any 2026, però preveu que el creixement dels salaris s’alenteixi entre 2025 i 2026.

En l’informe fet públic aquest dilluns, la Comissió Europea admet que “una fragmentació més gran” del comerç global podria frenar el creixement del PIB i “reencendre” les pressions inflacionistes, i alerta que els desastres relacionats amb el clima “continuen sent una font persistent de risc a la baixa per al creixement”.

“En canvi, una desescalada de les tensions comercials entre la UE i els EUA o una expansió més ràpida del comerç de la UE amb altres països, incloent-hi nous acords de lliure comerç, podria afavorir el creixement de la UE”, ha subratllat Brussel·les en l’informe de previsions.

“L’augment de la despesa en defensa també podria tenir un impacte positiu. Així mateix, avançar en reformes per millorar la competitivitat, com aprofundir el Mercat Únic, impulsar la Unió d’Estalvi i Inversió, i implementar una agenda ambiciosa de simplificació, pot enfortir encara més la resiliència de l’economia de la UE”, ha afegit.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8