Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Balaguer veu risc de quedar-se sense subministrament d’aigua

Els regants de la sèquia del Cup de Menàrguens li tallen al·legant un deute de la Paeria i la justícia denega posar mesures cautelars

FOTO_ L.M. La comunitat de regants de Menàrguens irromp al punt de captació i va posar una paleta amb ciment

ARTICLES - ZONA 2

La comunitat de regants de la sèquia del Cup de Menàrguens, la que abasteix d’aigua de boca a Balaguer, va tallar divendres el subministre al·legant que la Paeria no paga els 44.000 euros de manteniment que li reclamen. Van irrompre al punt de captació d’aigua (van sonar les alarmes) i van posar una paleta reforçada amb ciment. Ahir al matí, la Paeria va demanar mesures cautelars al jutjat de Balaguer per poder treure la paleta però la jutge no les va concedir emparant-se amb una sentència pel mateix motiu (els regants van fer el mateix l’abril del 2023) que diu la comunitat de regants “opera dins les seves facultats”. Sostè que els fets “no presenten cap “indici de criminalitat” i afirma que el plet s’ha de resoldre “a través dels procediments administratius” o al contenciós.

Un cop coneguda la denegació de les cautelars fonts del servei d’aigües de Balaguer van explicar a aquest diari que hi ha risc de que la població es pugui quedar sense aigua de boca. Això és així perquè l’aigua es capta de la sèquia del Cup, d’allí va a la planta potabilitzadora i es puja fins als dipòsits que hi ha al Castell Formós de la Ciutat. Tot aquest procés està informatitzat però al quedar-se sense el punt de captació habitual tot es complica. Ara l’aigua es capta directament del riu Segre amb un sistema que es fa servir només per regar la gespa dels dos marges del riu i per incidències puntuals (com quan es fa alguna reparació a la sèquia).

El sistema que s’ha d’utilitzar ara obliga els operaris a estar pendents cada instant de si es bombeja aigua o no (un robatori de cable va danyar l’eficiència d’aquesta bomba alternativa), amb la qual cosa manifesten que haver tallat  l’aigua en cap de setmana complica molt tota l’operativa, ja que no hi ha reserves i l’autonomia és de només 20 hores. “Qualsevol incidència es converteixen en una muntanya”, expliquen les mateixes fonts

També expliquen que l’aigua de la sèquia del Cup és de molt més qualitat que la que es capta directament del Segre, ja que la sèquia no té granges en tot el trajecte ni tant a prop la desembocadura del Sió.

En el fons hi ha un litigi obert. Balaguer es reclamat titular del dret d’aigua i Menàrguens també. A Balaguer s’apel·la a un document ministerial del 1969 que parla dels litres per segon que tenen de concessió, que representen un 3% de l’aigua que es gasta en aquesta sèquia. Aquesta aigua es feia servir llavors per fer llum (aprofitant un salt de sis metres) i després es bombejava cap als dipòsits municipals, que estan a la part alta de la ciutat.

Menàrguens sostè, però, que els drets d’aigua són seus i que Balaguer no abona els 44.000 euros per manteniment de la sèquia que li reclamen. Els regants fan el càlcul per habitant i hectàrea i no per litres per segon). La sèquia del Cup, que té origen medieval i que ja havia protagonitzat sonades disputes a la baixa edat mitjana, passava per sota del centre històric de Balaguer però fa anys es va desviar i es va canalitzar tota. Segons expliquen fonts coneixedores de les obres Menàrguens no en va pagar res d’aquesta obra, que va servir també per sanejar la sèquia perquè les cloaques que hi desaiguaven no ho fessin més.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8