Aspid reclama el suport de les administracions per traslladar el seu centre d’atenció diürna al barri de Cappont de Lleida. L’entitat ja ha fet efectiva l’adquisició d’un nou local al carrer Vilaller i demana finançament per tal de sufragar les obres d’adequació del nou espai, que tenen un cost d’1,3 milions d’euros. Segons la presidenta de l’entitat, Bibiana Bendicho, el trasllat respon a una necessitat d’ampliació de l’espai actual on l’entitat atén 44 usuaris. La reforma del nou local permetria ampliar fins a 20 el nombre de places i s’atendrien entre 60 i 70 persones. Bendicho ha fet aquestes declaracions des de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on l’entitat ha presentat una exposició per visibilitzar el dany cerebral adquirit.
L’entitat preveu fer efectiu el trasllat del centre de dia en un termini d’entre 5 i 10 anys, en funció del finançament que rebin de les administracions. “Depenent dels suports, [les obres] avançaran més o menys”, ha explicat Bendicho, qui ha reconegut que l’espai actual al carrer Roger de Llúria del barri de Pardinyes és “limitat”.
El nou equipament ocupa mil metres quadrats de superfície i Aspid està tancant el projecte tècnic de l’obra. El document preveu tres habitacions per dur a terme activitats, així com una sala d’informàtica i consultes de fisioteràpia, informàtica, psicologia, neurologia i logopèdia.
A banda d’aconseguir més espai, el trasllat permetria reduir la llista d’espera del centre de dia, que actualment és d’unes 15 persones.
“Quan ens donen l’alta quedem en terra de ningú”
Bendicho ha fet aquestes declaracions des de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida on Aspid ha presentat l’exposició ‘Dos cares. Mirades des de dins i des de fora’, en el marc del Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit.
La mostra recull testimonis de persones afectades per dany cerebral adquirit per tal de donar visibilitat a la patologia, que es caracteritza per la seva aparició brusca arran d’ictus, traumatismes o tumors cerebrals. “És una patologia complicada de poder adaptar-se”, apunta Bendicho, qui afegeix que els afectats han de canviar de rutina.
Per això, la usuària d’Aspid Rosa Besó destaca la importància del període de rehabilitació. “Quan estem hospitalitzats estem ben coberts, però quan ens donen l’alta quedem en terra de ningú”, explica. De la mateixa manera s’expressa Ramón Ribó, qui apunta que “a la clínica et salven la vida, però després t’espaviles”. En aquest sentit, posen en valor la tasca de les associacions, les quals “saben com encarar” els canvis del dia a dia.
La mostra, que és itinerant, actualment també s’exposa a l’Hospital Santa Maria i es podrà veure properament al Teatre L’Amistat de Mollerussa i al Centre Cívic de Tàrrega.