ASPID ha adquirit un local de 1.000 m2 al carrer Vilaller del barri de Cappont per ubicar-hi en el futur el Centre d’Atenció Diürna Candi Villafañe, “un projecte únic a Lleida i referent a tot Catalunya”, i poder ampliar d’aquesta manera l’espai, els serveis i el número de persones ateses al centre. L’actual centre, situat al número 6 del carrer Roger de Llúria “ha quedat petit”, segons la presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, “i de fet des de fa temps tenim llista d’espera, que ara mateix és de 10 o 12 persones, tot i que si tinguéssim més espai segur que serien moltes més”.
Bendicho ha explicat que el Centre de Dia d’ASPID atén actualment 44 usuaris, dels quals 34 són persones amb Dany Cerebral Adquirit. L’adquisició del nou local permetrà sol·licitar a l’Administració pública una ampliació de places (8 més), el que podria traduir-se en un increment de entre 8 i 20 persones, i arribar a les 64, en funció del tipus de estada horària que tinguin. La presidenta d’ASPID ha remarcat que a Catalunya només hi ha tres centres -el de Barcelona, el de Girona i el de Lleida, gestionat per ASPID- que cobreixen aquet servei.
ASPID ja està treballant en el projecte arquitectònic amb els arquitectes, però l’execució de l’adequació i rehabilitació del local i la instal·lació dels equipaments dependrà de l’ajut financer de les Institucions públiques. “Necessitem un suport ferm de totes les Administracions”, ha dit Bendicho, “ja que el Centre de Dia com a servei està finançat per la Generalitat, però tota la inversió dels equipaments està pendent”. L’entitat calcula que el nou centre podria estar operatiu “d’aquí a uns 5 anys”, tot i que si el finançament arribés aviat es podria escurçar molt aquestes terminis. L’adquisició de l’immoble ha costat 370.000 euros, mentre que les obres d’arranjaments i els equipaments necessaris costaran uns 1.300.000 euros més.
El futur Centre de Dia permetrà donar més servei gràcies a 3 grans sales d’activitats, una sala de fisioteràpia, una sala d’informàtica i diversos despatxos de psicologia, neurologia, infermeria i logopèdia entre altres àmbits, per atendre individualment els usuaris. En total, s’atendran 4 àmbits, el social, el terapèutic, l’ocupacional i el d’integració.
Bendicho ha posat en valor la tasca d’atenció a les persones amb Dany Cerebral Adquirit, ja que es tracta d’una afectació amb moltes variables -pot ser física, cognitiva o sensorial- i que representa un canvi radical en la vida de l’afectat i dels seus familiars, “que han de modificar radicalment la seva rutina i adaptar-se a una situació totalment diferent”.
Dany Cerebral Adquirit
El Centre d’Atenció Diürna “Candi Villafañe” és un espai orientat a l’atenció integral de les persones afectades per algun grau de discapacitat física, on s’atenen individualment les necessitats de cada persona per promoure el seu desenvolupament en les capacitats individuals, les habilitats socials, l’autonomia personal i la millora de la qualitat de vida, a la vegada que es fomenta la vida en comunitat. Dels 44 usuaris atesos en el centre l’any 2022, 34 pacients patien Dany Cerebral Adquirit. Els diagnòstics eren de traumatisme cranioencefàlic, el 26,6%; ictus, el 26,6%; tumor cerebral, el 6,6%; anòxia cerebral, el 4,4%; i altres, el 35,8%. De la seva banda, NeuroLleida, el servei creat per ASPID especialitzat en l’atenció a nens i adults amb dificultats derivades d’alteracions maduratives o adquirides del sistema nerviós, va tendre l’any 2022 un total de 232 pacient, dels quals 70 presentaven dany cerebral adquirit per ictus, traumatisme cranioencefàlic, encefalitis, tumor cerebral i altres. Finalment, els Serveis Autonomia Personal d’ASPID, creats amb l’objectiu de posar a l’abast de les persones recursos i suports diversos, necessaris per a promoure el desenvolupament amb autonomia del projecte de vida, va tenir cura l’any passat de 25 persones amb algun tipus de Dany Cerebral Adquirit.
D’altra banda, el Grup de Dany Cerebral d’ASPID ha portat a Lleida l’exposició fotogràfica “Dues Cares”, una mostra creada per la Plataforma Espanyola pel Dany Cerebral Adquirit que busca oferir un punt de vista diferent.