El president d’Asaja Catalunya, Pere Roqué, instarà el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a elaborar un pla de xoc acompanyat de mesures econòmiques per pal·liar els danys causats pel foc bacterià als camps fruiters, sobretot a Ponent. El nombre de finques on el departament ha fet seguiment de la malaltia s’ha duplicat, passant de les 497 de l’any passat a les 964 d’enguany. Les finques més afectades són a les comarques del Segrià i el Pla d’Urgell, just les zones on les calamarsades del mes d’abril van provocar més danys. Precisament, el foc bacterià infecta l’arbre a partir de les ferides que deixa la pedra als arbres. La malaltia afecta sobretot als conreus de codony i pera.
Camps fruiters de les comarques de Ponent han registrat un repunt de casos d’arbres infectats per foc bacterià, en el context d’un any rècord de pedregades, sobretot al mes d’abril. Les afectacions per aquesta malaltia van des del Baix Segre en poblacions com Aitona, Seròs i Soses, passant per l’Horta de Lleida, Alguaire i Rosselló, fins al Pla d’Urgell.
“La malaltia fa que l’arbre s’assequi i que les fulles es tornin rugoses i d’un color marró brillant”, ha explicat Roqué, qui també ha destacat que quan es detecta la presència d’aquest bacteri en un arbre “automàticament” s’ha d’arrancar. Les varietats de pera com ho són l’alexandrina, llimonera i conference –la de major producció a Ponent–, són les més sensibles a la malaltia.
En aquest sentit, Roqué proposa mesures econòmiques per fer front a les pèrdues de producció. “Ja vam tenir prou desgràcia amb les pedregades com perquè ara ens afecti el foc bacterià”, ha recordat el president d’Asaja Catalunya, qui també ha afegit que “a l’Aragó estan preparant un pla específic de reconstrucció de les finques afectades “.
El foc bacterià és present a la major part dels països europeus i del mediterrani occidental i, a més de la perera i el codonyer, també actuen a les pomeres, els nesprers i algunes plantes ornamentals i silvestres. Les primeres infeccions solen aparèixer a la primavera i la falta de tractaments químics fa que la malaltia es propagui ràpidament.
“La normativa europea és molt restrictiva, tot i que després Europa signi acords amb Mercosur, on diferents productes fitosanitaris estan permesos”, ha assenyalat Roqué, qui també ha considerat que “cal trobar una solució no només a nivell estatal per fer front al foc bacterià, sinó també a nivell europeu”.














