Pagesos del Baix Segre ja han començat a collir fruita de pinyol com préssecs, paraguaians i nectarines en una campanya que es preveu “normal” tot i les reiterades pedregades dels mesos d’abril i maig. El responsable estatal de fruita dolça de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) i pagès de Torres de Segre (Segrià), Osvald Esteve, ha explicat que la d’enguany “no serà una gran collita pel que fa a quilos” però sí que la fruita destacarà per la seva qualitat. Els productors preveien iniciar la recol·lecció de la fruita de pinyol amb entre 4 i 5 dies de retard en relació amb una campanya normal, però els canvis de temperatura finalment han precipitat l’inici de la collita, segons Esteve.
La collita de la fruita de pinyol ha donat el tret de sortida aquest dilluns amb la recol·lecció de les varietats més primerenques i s’allargarà fins a finals de setembre. El desenvolupament de la campanya es preveu normal amb uns quilos “més ajustats” dels previstos pels danys de les pedregades. “Serà una collita normal, no excessiva”, ha dit Esteve, qui també ha afegit que tant els calibres com els sucres són “excel·lents”.
Tot i que encara és aviat per parlar de preus, esperen que “si hi ha menys producció, però de qualitat, els preus estiguin a l’altura”. “Els preus han de ser correctes en funció de les despeses que tenim”, apunta Esteve. Pel que fa a la mà d’obra, el responsable estatal de fruita dolça de la COAG ha explicat que les empreses ja han contractat tots els treballadors previstos.
Segons les previsions d’Afrucat i el Departament d’Agricultura, enguany la collita caurà un 2% en relació amb l’any passat, tot i que si es compara amb la mitjana productiva dels darrers cinc anys marcats per les gelades i la sequera, la collita augmentarà un 5%. En total, es preveuen produir 376.780 tones de fruita de pinyol.
Per varietats, el podi l’encapçala la nectarina amb 167.450 tones, un 2% menys respecte l’any passat, però un 10% més en comparació amb la mitjana dels darrers cinc anys. La segueixen el préssec pla amb 100.920 tones i el préssec rodó, amb 82.160, mentre que lluny queden la pavia amb 19.520 tones i la nectarina plana amb 6.730 tones.