Pere Aragonès ha portat aquest dijous la defensa de l’amnistia i l’autodeterminació al Senat. En la seva intervenció davant la comissió general de comunitats autònomes a la cambra alta espanyola, el president de la Generalitat ha assegurat que “l’amnistia no és un punt final”, sinó “un punt de partida amb un destí: que la ciutadania voti sobre la independència”. Més enllà dels presidents autonòmics del PP, Aragonès ha estat l’únic que hi ha assistit. No ho ha fet cap del PSOE ni tampoc el lehendakari Íñigo Urkullu. En aquest context, Aragonès els ha retret que “no els importa Catalunya ni els catalans”, sinó que “només volen utilitzar-nos per a les seves picabaralles”. Abans d’intervenir, s’ha trobat amb els senadors d’ERC, Junts i el PSC.
En un discurs íntegrament en català, Pere Aragonès ha assegurat que hi assistia per “defensar la Catalunya de tots, independentment del que pensin” i ho ha contraposat amb la sessió convocada pel PP, que busca “tornar a l’anticatalanisme per a desgastar l’adversari”. Davant dels barons del PP, el president ha reivindicat que “l’amnistia avui és imprescindible en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i les institucions de l’estat espanyol”.
Aragonès ha situat l’amnistia en el context de la “feina feta” en els últims anys amb els indults o la reforma del delicte de sedició del Codi Penal. Però també “el reconeixement de l’existència d’un conflicte polític que es resoldrà a través del diàleg, de la negociació i dels acords”. Uns acords, ha afegit, que “han de ser votats per la ciutadania de Catalunya, com els dos governs vam acordar”.
En aquest punt, el president de la Generalitat ha posat damunt la taula la proposta d’un referèndum a l’escocesa: “Ho volem fer de forma acordada, reconeguda, amb participació de tothom. Perquè sigui la ciutadania catalana la que decideixi. On totes les opcions siguin possibles si la ciutadania hi dona suport de forma majoritària”. També recordat els pronunciaments de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa o dels comitès de detencions arbitràries i de drets humans de l’ONU.
“Senyores i senyors, Catalunya votarà en un referèndum. N’estic convençut. Per voluntat, per perseverança, per democràcia. Sempre amb la mà estesa i sempre amb les mans lliures”, ha conclòs la intervenció del cap del Govern.
Els 6.000 indults de González i Aznar
En la seva intervenció, Aragonès ha retret als presidents del PP que “s’escandalitzen per una amnistia que ha d’acabar amb la repressió o tornar un debat polític a la política”, però que no ho fan “davant dels 6.000 indults dels governs de Felipe González”. Tampoc “davant dels altres 6.000 indults dels governs de José María Aznar, que beneficiaven condemnats per corrupció o terrorisme d’estat”.
“Alguns de vostès diuen que l’amnistia és un cop d’estat, però obliden que ja hi ha una llei d’amnistia vigent, la de 1977, i que hi van donar suport. I que impedeixen investigar els crims de sang de la dictadura”, ha criticat el president de la Generalitat.
Llengua i Rodalies
Més enllà de l’amnistia i el referèndum, el president Aragonès també ha criticat que “si els importés Catalunya” haurien convocat la comissió “per a parlar del mal servei de Rodalies, un mal servei que pateixen tots els usuaris, votin a quin votin”, per parlar de les “lleis avançades” del Parlament tombades pel TC o per “promoure la llengua catalana a Catalunya i a la resta de territoris que la compartim”.
Aragonès ha arribat aquest matí al Senat, on abans d’intervenir s’ha trobat amb senadors d’ERC, Junts i el PSC i s’ha saludat tímidament amb el president de la cambra alta, el popular Pedro Rollán. Un cop finalitzat el discurs d’uns deu minuts, ha abandonat la comissió al·legant motius d’agenda.