El president de la Generalitat, Salvador Illa, va reivindicar “les arrels i la mentalitat europea” de Catalunya però va subratllar que això no va renyit amb la voluntat “d’expandir” relacions i llaços amb la Xina. “Des de la nostra mentalitat, i respectant la mentalitat xinesa, creiem que ara és temps d’estrènyer relacions. És el nostre propòsit”, va dir el president des de Pequín.
Salvador Illa es va expressar així durant el discurs d’obertura del sopar que es va celebrar a Pequín en el marc dels actes per l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia. De fet, Illa vol “donar a conèixer” Catalunya a través de la seva gastronomia. L’ambaixador culinari a Tòquio ha estat el xef del restaurant Disfrutar, Eduard Xatruch.
Illa va ser l’encarregat de donar el tret de sortida al sopar. Durant el discurs, el president va insistir en la necessitat d’estrènyer lligams amb la Xina i va assenyalar que cal treballar “conjuntament” per fer front als reptes d’un món que “canvia molt ràpidament”. En aquest context de canvis accelerats el president considera que la gastronomia és una de les millors maneres perquè Catalunya pugui “expressar la seva identitat i la manera d’entendre el món” i va afirmar que els catalans en poden estar “orgullosos”.