Un 49% dels espanyols considera que la pujada generalitzada del preu dels aliments ha modificat la manera en la qual s’alimenta i plena la seva cistella de la compra d’acord amb els resultats obtinguts del VI Estudi de Salut i Vida elaborat per l’asseguradora Aegon. Aquest llança informació detallada sobre com els ciutadans han anat excloent de la seva dieta uns certs aliments frescos i com en molts casos, s’han vist forçats a canviar la seva alimentació i aquesta ha anat empitjorant al llarg dels últims mesos.
L’estudi també analitza aquesta variable tenint en compte valors sociodemogràfics on són les dones les que es posicionen en primer lloc amb un 50,2% enfront dels homes els resultats dels quals descendeixen fins al 47,2%. Paral·lelament, per a les persones d’entre 26 i 40 anys aquesta dada se situa en el 57,3% i per als quals es troben entre els 18 i els 25 ascendeix fins al 55,7%. També per al grup de persones que es troben en una situació econòmica desfavorable la dada de la qual es posiciona en un 66,4%.
Canàries, la regió més perjudicada per la pujada dels preus dels aliments
L’estudi també analitza les dades per comunitats autònomes els resultats de les quals confirmen que els canaris, són els ciutadans que més han vist perjudicada la seva alimentació i la seva cistella de la compra per la pujada dels preus dels aliments arribant fins a un 66,4%. Per darrere, es troben els extremenys i els navarresos amb un 62,5% i 56% respectivament. No obstant això, en el costat oposat trobem que als gallecs aquesta pujada dels aliments els ha afectat només un 37,6% dels enquestats. Per darrere, es troben els asturians amb un 41,5% i els ciutadans de Castella i Lleó les dades dels quals ascendeixen fins al 43,7%.
Peix, carn i fruita: aliments bàsics que es queden fora de la cistella de la compra
Després d’una llarga temporada amb un augment generalitzat i sostingut en el preu dels aliments, un 45,1% dels enquestats declara haver deixat de consumir algun aliment per aquest motiu. El peix (52,5%) es troba en primer lloc seguit de la carn (34,9%) i la fruita (18,1%). És a dir, molts han eliminat de la seva cistella de la compra aliments bàsics, plens de nutrients i de gran valor nutricional que haurien d’incloure’s de manera habitual en la dieta diària i que, per aquest motiu són substituïts en molts casos per aliments processats i menys frescos.
En aquest punt, els resultats que, són les dones les que més han deixat de consumir algun aliment situant-se en el 49,1% enfront dels homes que arriben al 41%. També, els joves d’entre 18 i 25 anys (61,7%) i els que es troben entre els 26 i els 40 (48,8%). Finalment i amb un percentatge més alt, es troben les persones que han perdut el seu treball o han estat en ERTO (67,2%) i els que creuen que la seva situació econòmica ha empitjorat (62,1%).