Aitona va celebrar ahir la segona jornada de la primera edició de l’Aitona Zythos Beer by San Miguel, una nova fira de la cervesa amb la qual es vol treure a relluir, dignificar i donar a conèixer l’estret vincle que manté el municipi lleidatà amb aquest producte.
Una taula rodona sota el títol de 25 anys de Zythos al jaciment de Genó, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona i Cervezas San Miguel en el marc de la primera edició de l’Aitona Zythos Beer by San Miguel, va centrar una jornada en la qual van detacar els diferents tastos maridats (per 5 euros) que els visitants van poder gaudir durant tot el dia.
L’esdeveniment es va dur a terme a la capella de Sant Gaietà d’Aitona i va mostrar materials originals del jaciment de Genó. A la taula rodona hi van intervenir l’arqueòleg Joan Ramon González; Josep Torrent, creador de la recepta ancestral; Xavier López Cachero, de la Universitat de Barcelona; Miquel Sabaté, del Museu de Lleida; Mercedes Lax, vídua del Sr. Maya; M. Pilar Vázquez, del Servei d’Arqueologia de la Diputació de Lleida; i Jaume Lluís Tartera, Director de Sistemes de Qualitat de Mercat i Regulatori de Cervezas San Miguel.
La resta de la jornada va oferir música en directe, rutes en bici i la Festa Flaix FM.
Demà diumenge tindrà lloc una caminada fins a Genó, amb visita guiada i degustació de productes locals. A banda també es farà un tast maridat i un vermut electrònic obert a tothom. Al llarg de tots els dies hi haurà servei de tapes variades, hamburgueses i altres propostes gastronòmiques.Els tastos i maridatges tenen, a més, un paper molt rellevant durant tot el cap de setmana. Així, el beer sommelier de Cervezas San Miguel va oferir divendres, coincidint amb la inauguració, diferents sessions per a donar a conèixer la nova Mahou Rosé, i per a oferir maridatges amb el préssec, la figa i la xocolata. La resta del cap de setmana, els visitants podran maridar els tastets gastronòmics amb cerveses San Miguel.
Els sediments de cervesa del jaciment de Genó daten de fa 3.100 anys
El municipi d’Aitona té un passat arrelat a la cultura cervesera. Van ser l’historiador José Luis Maya i l’arqueòleg Jorge Juana Tresserras els encarregats de certificar el gran descobriment.
El primer, confirmava la troballa al jaciment de Genó, a Aitona, de les restes de cervesa més antigues trobades fins aleshores a Europa; mentre que el segon, especialista en Arqueologia de l’Alimentació, va estudiar els sediments de cervesa trobats en dues grans tenalles, datant-los 500 anys abans que els alemanys comencessin a fer les primeres “rosses”, és a dir, d’una antiguitat d’uns 3.100 anys.
Per celebrar la satisfacció d’haver trobat a Lleida l’origen europeu de la cervesa, l’any 1998 i de manera artesanal, el grup Cervezas San Miguel va elaborar a partir de la fórmula del poblat de Genó, una cervesa a la qual donà el nom de “Zythos”, (cervesa en grec).
Un nom que ara es recupera per a aquesta nova festa, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona, a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel.