Estem vivint (o patint) tractorades històriques per millorar el primer sector. Milers d’agricultors de producció ecològica s’han sumat a les protestes perquè també demanen preus justos i menys paperassa i competència deslleial, però adverteixen que les demandes no poden anar en contra de la protecció de la salut, la natura i el benestar animal. En aquest sentit, ja hem de lamentar la retirada de la proposta de rebaixar a la meitat l’ús de pesticides, no pas a l’acte, sinó el 2030. L’any passat, Ecologistes en Acció va detectar cent vint-i-tres plaguicides, quaranta-sis dels quals no autoritzats, als aliments produïts a Espanya. Això vol dir que podem empassar-nos verins que provoquen malalties greus. A més, la UE acaba de permetre l’ús dels herbicides amb glifosat durant deu anys més. Davant d’un sistema econòmic neoliberal, els petits o mitjans productors no hi tenen res a fer, encara que cobrin ajuts de la PAC de 4.875 milions d’euros. El que interessa als mercats són les grans produccions a baix preu, com les que ofereixen les corporacions agroindustrials. Per tant, la pagesia ha d’abandonar l’agroramaderia intensiva per la producció ecològica, que és l’únic model que permet viure de produccions modestes gràcies al valor afegit que s’hi obté.