L’Ajuntament de Tremp, a través del seu programa Al teu gust, aliments del Pallars, va organitzar la 13a Jornada de Vins del Pirineu. En aquesta ocasió, s’ha posat el focus en la presència del vi català a la restauració i en el valor dels vins de qualitat i proximitat per reforçar la identitat gastronòmica del territori.
La jornada, que es va celebrar a l’Institut Geogràfic i Geològic de Catalunya, va reunir sommeliers, restauradors, distribuïdors i productors que van compartir experiències i reflexions sobre el viatge que fa el vi des del celler fins a la taula, i sobre com la restauració i les botigues especialitzades poden actuar com a altaveus del territori.
La sommelier Isabelle Brunet va obrir la jornada amb una ponència centrada en la mediació entre terroir, memòria i experiència del comensal. Durant la seva intervenció va remarcar que l’harmonia fàcil i òbvia és la de proximitat… El més important com a sommelier és llegir al client. Segons l’hora a la qual reserven i en quin idioma s’adrecen, ja pots avançar-te als seus desitjos.
A continuació, Enric Santisteban, responsable de la Taverna del VINSEUM, recentment reconeguda com a millor wine bar de Catalunya als premis CARTAVI, va explicar la importància d’enriquir l’experiència del client a través del joc i la pedagogia. I els membres de l’associació “Terra i Taula”, David Vernet (Vell Papiol) i Ester Andreu (Torclum) que van reivindicar el rol de la restauració com a finestra de visibilitat per als petits productors.
La jornada va culminar amb una taula rodona dedicada a la relació entre cuina, territori i selecció de vins, amb la participació dels restauradors del Pallars Inés Quintana (Cal Jou, de Conques), Josep Palau (Casa Masover, de Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè d’Espanya, de Tremp) i el sommelier i distribuïdor Jordi Martínez (Selecte Wine Store), que van remarcar el paper creixent de la cuina en la confecció de les cartes de vins.
La jornada, conduïda per la periodista especialitzada de Vadevi.cat, Júlia Catarineu, va finalitzar amb un tast de Vins del Pallars amb presència dels elaboradors, un espai de trobada i intercanvi que va permetre tancar el certamen amb els vins del territori com a protagonistes.














