Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

El menú del dia se situa de mitjana en 14,2 € a Espanya

ARTICLES - ZONA 2

Hostaleria d’Espanya, en col·laboració amb Edenred, ha elaborat, un any més, una enquesta per a detectar l’evolució del menú del dia, que desprèn que el preu mitjà del menú del dia és de 14,2 €, un 1,5% més que l’any anterior, quan se situava de mitjana en 14 €.

El menú del dia és un recurs econòmic, que suposa per a les persones treballadores un parèntesi enmig d’unes jornades laborals cada vegada més exigents, que ofereix una opció saludable i sostenible, amb productes de temporada i plats de cullera, i que genera fins a quatre vegades menys desaprofitament que el consum en la llar. No obstant això, el consumidor és molt sensible a les pujades de preu, la qual cosa limita la capacitat dels hostalers per a ajustar els seus preus, i afecta directament els seus marges. De fet, segons els Indicadors d’Activitat de l’INE, encara que l’evolució de la facturació de la restauració en la mitjana fins a agost mostra un creixement d’un 3,4%, en termes de rendibilitat s’observa un descens d’un 0,6%.

Això està justificat per l’augment generalitzat dels costos de producció. La taxa de variació anual de l’IPC a Espanya es va situar en el 3% al setembre i acumula un 1,7% de pujada en els nou primers mesos de 2025. Cal destacar especialment el grup d’aliments i begudes, que, si bé ha moderat el seu creixement en l’últim any, alguns productes bàsics per al sector suposen pujades anuals de doble dígit. En concret, els ous (+17,9% anual, +15,9% acumulat), la carn de boví (+16,5%, +10,7% acumulat) i el cafè (+19,9%, +13,2% acumulat). Per part seva, l’oli d’oliva ha descendit en els últims mesos, encara que el conjunt d’altres olis suposa una pujada d’un 18,2% al setembre i un 7,5% en l’acumulat.

A això se suma l’increment en l’últim any del cost de l’electricitat (+16,8% al setembre i +9,3% en l’acumulat), així com la pujada de la quota dels autònoms i dels lloguers.

D’altra banda, l’evolució dels costos laborals per a la branca de Restauració suposa un creixement d’un 1,3% en el primer semestre respecte al mateix període de l’any anterior, segons l’Enquesta Trimestral de Cost Laboral.

L’evolució del menú del dia en les comunitats autònomes

Per comunitats autònomes, Canàries (13 €), Astúries (13,2 €), i Andalusia i Múrcia (13,4  les dues), suposen els preus més econòmics, mentre que les Balears (16 €), País Basc (15,8 €) i Catalunya (15,4 €), tenen de mitjana els preus més elevats.

Balears (16 €), Extremadura (13,7 €) i País Basc (15,8 €), no han apujat el preu del menú del dia respecte a l’any anterior.

Per a José Luis Álvarez Almeida, president d’Hostaleria d’Espanya, el menú del dia “és una proposta molt arrelada al nostre país, utilitzada diàriament per centenars de milers de persones que accedeixen a una opció variada, saludable i equilibrada a un preu molt ajustat. El menú del dia, davant l’evolució d’una societat que cada vegada cuina menys, també suposa un garant del nostre acerb culinari i gastronomia típica de cada zona”.

Per part seva, Cristina Afán, directora d’Assumptes Públics Edenred España, afirma que: “Solucions com a Tiquet Restaurant són un motor per a l’hostaleria espanyola, ja que impulsen el consum diari en bars i restaurants locals i dinamitzen un sector clau per a l’economia del país. Des d’Edenred creiem que ha arribat el moment d’actualitzar el límit d’exempció diària, actualment fixat en 11 euros, perquè aquesta eina continuï generant valor. El seu impacte beneficia a professionals, hostalers i també a l’Administració Pública, ja que contribueix a millorar la conciliació, a desestacionalitzar la demanda i fa costat polítiques de benestar laboral i salut alimentària.”

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12