Les empreses de la indústria i de la distribució alimentària multipliquen la recerca de fórmules per captar treballadors i cobrir vacants, amb un focus especial als estrangers i fins i tot als espanyols que un dia van abandonar el país.
Veus de tota la cadena agroalimentària insisteixen que la manca de personal creix i, per això, estudien solucions com la contractació en origen -habitual a l’agricultura, però no en altres baules- o plans per captar talent en feines de difícil ocupació.
Representants de les empreses i dels sindicats han reconegut a EFE que el paper dels estrangers és fonamental i la seva contractació serà “clau” per sostenir el sector, però discrepen sobre les solucions.
El president de l’Associació d’Empreses de Gran Consum Aecoc, Ignacio González, ha defensat en diferents fòrums un pla d’immigració “capacitat i ordenat”, dins d’un triangle de solucions (juntament amb l’atracció de talent i la valoració del sènior). “Hi ha una escassetat de talent molt urgent en alguns llocs i busquem noves fórmules per inserir treballadors, el que ha de venir és pitjor, una falta de relleu a la població activa”, va advertir a EFE la responsable de gestió del talent, gestió i empleabilitat d’Aecoc, Maite Saeta.
La representant d’Aecoc -que agrupa indústria, distribució i fins i tot empreses del primari- ha indicat que les cadenes han posat en marxa escoles de frescos o de comerç, que els “nodreixen” d’aquests perfils difícils.
Esmenta, a més, el projecte a Catalunya per promoure la formació professional ocupacional, segons les necessitats de les empreses, en què estan implicades firmes com Carrefour o El Corte Inglés, per a treballs com el de carnisseria.
Pel que fa al reclutament d’estrangers, ho considera “clau” i incideix en la importància que s’agiliti la convalidació de títols o fins i tot de llicències de conduir. Precisament el perfil de conductors de transport de mercaderies és un dels que més escasseja.
Contractar en origen?
El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va publicar al maig un canvi normatiu per contractar persones estrangeres en origen, que estén la possibilitat de reclutar-los i que vinguin a Espanya per a campanyes temporals, com s’havia permès a l’agricultura.
Es tracta de l’anomenada “Orden Gecco”, per la gestió de treballadors en origen i, segons explica la secretària de Migracions de CCOO, Sofia Castillo, consisteix en un procés pel qual les comunitats autònomes i les patronals avaluen els sectors amb necessitat de treballadors, juntament amb els sindicats.
Sobre la contractació en origen, que podria ser un recurs per portar quotes d’immigrants per unes rebaixes o per Nadal, Castillo afirma que caldria avaluar abans si a Espanya hi ha o no persones que poden cobrir aquests llocs de treball: “Si no, serà un dúmping sobre els treballadors que resideixen a Espanya”. “No estem en contra que vinguin estrangers, però amb garanties i no de manera irregular”, segons la sindicalista.
Mercats-escoles
Un informe de l’Institut Cerdà apunta com a solució les escoles de frescos, com la d’HiperDino, per formar carnisseria, peixateria, xarcuteria i fleca; o el Mercat-Escola madrileny de Sant Cristòfol. Cita l’Escola de la Terra que ofereix a migrants en situació irregular allotjament i formació en oficis agraris que els permet assolir un certificat de professionalitat.
Aecoc apunta també el programa Incorpora amb la Fundació La Caixa per a persones amb risc d’exclusió.
Per part seva, la cadena de súpers Gadis s’ha sumat al Pla Retorna de Xunta de Galícia que facilita als gallecs que van emigrar i els seus descendents l’oportunitat de tornar i desenvolupar un projecte de vida; inclou un procés de selecció als països d’origen, ajuts d’habitatge i acompanyament.













