El nou saló agroalimentari de Lleida, l’Agrobiotech Innovation Forum, obrirà dimarts vinent les portes durant tres dies, després de l’èxit que va suposar la Fira MOS per les Festes de Tardor. “Es tracta d’un repte”, va explicar l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ahir durant la roda de premsa de presentació del saló. El paer en cap va indicar que hi haurà 244 empreses exposades (de les quals 70 ‘start–ups’) en els 22.000 metres quadrats que el fòrum ocuparà al recinte firal. A més a més, va incidir que serà “el primer cop després de 15 anys” que hi haurà presents totes les marques i concessionaris de tractors.
Larrosa es va mostrar “especialment emocionat” per aquest saló, que esdevindrà un “espai de reflexió i intercanvi d’idees” entre els negocis, i on “el talent, la internacionalització i el progrés” seran clau en el desenvolupament i promoció de l’esdeveniment.
En total hi haurà 30 jornades, sis reunions de projectes europeus, i més de 25 presentacions empresarials. A més, hi haurà tres congressos internacionals: el Bioeconomy Innovation Day, el Congrés Ancoporc i el Congrés Anta. Finalment, durant el saló també s’entregarà el Premi al millor TFM d’alimentació saludable de Vall Companys, el de la millor Poma Golden de la JARC, i el Premi RuralApps impulsat per Agricultura.
Pel que fa a les ponències del govern municipal, n’hi haurà una sobre la nova ordenança d’impuls econòmic, i una altra sobre el Programa de reciclatge professional de l’IMO.
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, va refermar el “compromís” de la Generalitat amb l’Agrobiotech Innovation Forum. “Més que una fira, és una aposta de país. El Govern valora molt positivament el nou model”, va lloar. Així, Gil va explicar que el saló “s’alinea en la prioritat estratègica de la Generalitat” en “l’acceleració de la bioeconomia i la innovació agroalimentària”. Des del Govern impulsaran jornades tant del Departament d’Agricultura, com des d’Acció. En el primer cas es presentarà l’Oficina virtual de mecanització agrària i també es faran xerrades sobre el biogàs.
Gil va indicar que els sis punts amb els quals es basa el primer saló agroalimentari (aigua, bioeconomia, producció agrícola, ramaderia, energia sostenible, i maquinària) són un exemple dels “reptes” actuals de la societat i, finalment, va aplaudir el valor local. “Lleida té talent, té coneixement, a més d’una llarga tradició agroalimentària”, va finalitzar.
El fòrum incideix en el “futur de tot el territori” i “transformarà” l’economia
El president de la Diputació, Joan Talarn, va afirmar que el primer fòrum influirà en el “futur de tot el territori” i per això va voler remarcar la seva importància. “És una aposta decidida pel canvi”, impulsada per la “visió” de professionalització d’aquest. Talarn va dir que tot el treball fet fins ara pel G10 (unió dels diversos actors econòmics lleidatans) ajudarà a la promoció de la “transformació de l’economia” que es vol fer a Lleida. A l’estand de la Diputació es tractaran qüestions com la innovació. “Amb el primer fòrum anem a l’examen de veritat”, va cloure.
Pompili Roiger, vicepresident de la Cambra, va dir que tot i anar a examen, “hi anem amb els millors opositors” i va lloar el talent global que el saló aplegarà. Roiger va apuntar que aquest saló “ha de ser la llança per aconseguir una incubadora d’alta tecnologia” a Lleida.













