Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La Primera Premsada de la Granadella obre les fires de l’oli de Catalunya amb l’eix de l’oli d’oliva verge extra i la salut

ARTICLES - ZONA 2

La inauguració la Fira de l’Oli coincideix amb l’acte de cloenda de les activitats de celebració dels 10 anys del Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya (CCOC) en que es presentarà un llibre de cuina de l’oli editat per a l’ocasió i es realitzarà un showcookig a càrrec de la cuinera Maria Nicolau

Hi haurà també una jornada tècnica sobre oli d’oliva i salut a càrrec del Dr. Eduard Escrich, l’apadrinament de l’oli nou, el premi Primera Premsada, una caminada entre oliveres, etc.

Del dissabte 1 al diumenge 2 de novembre, la Granadella celebrarà l’11a edició de la Fira de l’Oli “La Primera Premsada. Oli, salut i gastronomia”. Aquesta edició agafa com a eix vertebrador la vinculació de l’oli d’oliva verga extra amb la salut, concretament en els beneficis en el càncer de mama. La Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya.

La inauguració d’aquesta edició anirà a càrrec del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia, que estarà acompanyat de l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó.

Durant les dues jornades hi ha programades activitats per a tots els públics. A continuació es destaquen les més rellevants:

Colenda dels actes dels 10 anys del CCOC i presentació del llibre: “Receptes amb memòria”

Dissabte al matí, en el marc dels actes de commemoració dels 10 anys de la inauguració del Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya, es presentarà el llibre de cuina de receptes tradicionals de la Granadella: “Receptes amb memòria”, editat amb motiu dels 10 anys del CCOC. A més, es realitzarà un showcooking a càrrec de la cuinera Maria Nicolau i l’acte acabarà amb una degustació.

L’acte comptarà amb l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i l’exdirector General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Domènech Vila, que va ser qui va inaugurar el CCOC fa 10 anys.

L’edició del llibre de cuina compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ja que forma part de la iniciativa: “12 mesos 12 paisatges”, de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Jornada tècnica sobre l’oli d’oliva verge extra i la salut

Dissabte a la tarda es realitzarà la jornada tècnica d’aquesta edició, que va centrada en els beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la salut. La presentació anirà a càrrec de l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i el president de la Cooperativa La Granadella, Ramon Barrull.

La conferència “Alimentació i càncer de mama, beneficis de l’oli d’oliva verge extra”, anirà a càrrec del Dr. Eduard Escrich, director del Grup Multidisciplinari per l’Estudi del Càncer de Mama de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB i professor del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia de la Facultat de Medicina de la UAB.

Es continuarà amb l’explicació de les característiques organolèptiques de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2025-2026, que anirà a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo i es realitzarà un tast d’aquest.

La sessió acabarà amb un maridatge gastronòmic amb l’oli nou Degustus. La jornada és gratuïta, però cal realitzar inscripció prèvia a través del web de Ruralcat.

Apadrinament de l’oli nou

En el marc de la jornada tècnica també es realitzarà l’apadrinament de l’oli nou, que anirà a càrrec del doctor Eduard Escrich, per ser un dels referents mundials en la investigació junt amb el seu equip de treball de la UAB.

Premi “Primera Premsada 2025”

La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a una persona o entitat que ha destacat en l’àmbit de la cultura de l’oli. En aquesta edició, el premi “Primera Premsada” recaurà en el xef del restaurant Hostal Benet, Xavier Benet.

Xavier Benet és cuiner amb més de 20 anys d’experiència, especialitzat en l’ús de tècniques culinàries amb Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE). A més, és productor d’olis d’autor i tastador format amb referents del sector oleícola català, i està compromès amb la qualitat, la tradició i la innovació gastronòmica.

Activitats de diumenge

A l’esplanada de la Cooperativa hi haurà una Fira de productes de proximitat i un taller participatiu de terrissa tradicional.

Es realitzarà la 8a caminada “Entre oliveres”, organitzada Club Excursionista Garrigues Altes, i seguidament hi haurà un esmorzar de brasa amb l’oli nou Degustus.

Es podrà veure en funcionament l’antic molí d’oli de la cooperativa, amb entrada lliure, ubicat al Museu de l’Oli de Catalunya i hi haurà visites guiades al nou molí d’oli de la Cooperativa La Granadella. Es podrà adquirir l’oli de la nova collita a la cooperativa.

La Fira clourà amb un vermut musical i tast d’olives arbequines, amb el grup D’Acords.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12