El celler Raimat va començar ahir a primera hora del matí la tradicional verema. Enguany, la collita del raïm ha tardat una mica de l’habitual, ja que aquest 2025 ha estat un any de “contrastos” marcat per les calorades del mes de juny i nits fredes al juliol. Raimat preveu una collita “normal”, d’uns sis milions de quilos de raïm per als vins del celler i d’uns 12 milions per a l’elaboració de cava.
El director, Joan Esteve, va explicar a l’ACN que el fred ha endarrerit una mica les feines, però que les expectatives de qualitat són “molt bones”. Les baixes temperatures han mantingut “les aromes, els àcids i les qualitats del raïm, i això fa pensar que serà un any de grans vins blancs”, va detallar.
Esteve, director d’aquest celler, que forma part de la DO Costers del Segre, va assenyalar que durant l’època del verol i de la maduració ha fet “més fred del normal” i això ha endarrerit una mica l’inici de la verema respecte a un any normal. Amb la bona qualitat assegurada, Raimat espera una verema “normal”. “No és un any excepcional i tampoc ens hem vist afectats per cap gelada o pedregada com l’any passat, cosa que va minvar la producció un 20%. Tenim molt bones perspectives per enguany”, va afirmar el director del celler Raimat.
La verema a Raimat arrenca aquests dies a les sis del matí i acaba cap al migdia, amb l’objectiu de preservar les qualitats del raïm i evitar les hores de més calor a la vuitantena de treballadors que cullen els gotims al camp. Les feines es fan ara de forma manual per poder triar el raïm en un moment en què la maduració encara és irregular, però d’aquí a unes setmanes la campanya ja serà del tot mecanitzada.
Amb unes 2.000 hectàrees de vinya de producció ecològica, el celler lleidatà confia assolir la seva mitjana productiva, que se situa al voltant dels sis milions de quilos de raïm per als seus vins i al voltant d’uns 12 milions de quilos més per a la resta de vins de base cava. La verema ha començat amb la varietat chardonnay per a escumosos i continuarà amb el pinot noir, el xarel·lo, el chardonnay per a vi, l’albarinyo, el godello i les primeres varietats de raïm negre, que s’acabaran de collir a finals d’octubre.
Raimat tindrà a partir d’ara el seu propi adob orgànic
El celler Raimat ha invertit aquest any uns 150.000 euros per una planta d’autocompostatge “que li permet” reaprofitar els residus del celler i de la vinya, i “convertir-los” en un adob orgànic que fins ara havia de comprar. “És un concepte d’economia circular i de viticultura regenerativa amb el qual tornem a la vinya el que en va sortir i que ens permet que, gairebé, tot l’adob que usem sigui adob orgànic compostat fet per nosaltres”, va explicar Esteve.
Amatents pels aranzels dels EUA al mercat vinícola
Raimat es manté a l’exprectativa dels aranzels de Donald Trump al vi, que es preveu que entri demà en vigor. Esteve va dir que ven als Estats Units entre un cinc i un 10% de la seva producció. Tot i això, allà té la seva pròpia importadora i preveu que això “n’esmorteeixi els efectes”. El canvi euro–dòlar també el “perjudica”.