Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

5 aliments que no hauries de guardar a la nevera

La refrigeració en certs aliments pot causar un canvi en la textura i el sabor, i fins i tot espatllar-ne la conservació

ARTICLES - ZONA 2

La necessitat d’allargar la vida dels aliments fa que sovint els guardem per costum a la nevera, sense pensar si realment ho necessiten. “No sempre és l’opció més recomanable per mantenir-ne les propietats”, explica l’experta en tecnologia dels aliments Amparo Gamero, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L’experta destaca cinc aliments que estan molt presents en les nostres dietes i que és millor conservar lluny del frigorífic per consumir-los en el millor estat possible.

  1. Pa. Guardar el pa a la nevera no necessàriament en prolonga la frescor i, a més, pot provocar una pèrdua de la qualitat de l’aliment pel que fa a la seva textura o sabor. “Posar, per exemple, pa de motlle al refrigerador pot resultar contraproduent, perquè n’augmenta la humitat i així el risc que es floreixi”, explica Gamero. El més recomanable és emmagatzemar el pa a temperatura ambient, en una bossa de paper o embolicat en un drap de cuina net, o congelar-lo per conservar-lo més temps fresc i amb les seves propietats organolèptiques.
  2. Xocolata. El fred del frigorífic pot alterar l’emulsió de greixos en la xocolata, i afectar-ne la suavitat i cremositat. Els canvis bruscos de temperatura no són recomanables, perquè en varien la textura. La xocolata a la nevera queda blanquinosa i en ingerir-la té una textura entre granulada i terrosa. Per a Gamero, la millor manera de mantenir-la és en lloc fresc, entre 15 i 20 graus, lluny de la llum directa, i guardar-la en el seu envàs original o en un recipient hermètic per protegir-la d’olors i contaminants.
  3. Alls. És aconsellable evitar refrigerar les cabeces o els grans d’all, perquè poden germinar al cap d’uns pocs dies. L’all germinat tendeix a tenir un sabor amarg més intens. “El rebost sol ser un bon lloc per guardar-los, a una temperatura aproximada de 15 graus, sempre que estiguin allunyats de les patates, ja que els alls i les cebes emeten gasos que poden accelerar la germinació de les patates”, assenyala l’experta, docent del màster d’Alimentació Saludable i Sostenible de la UOC. Per conservar-los durant molt de temps, també es poden guardar en conserva, cobrint els grans d’all pelats en oli d’oliva, en un recipient de vidre tancat hermèticament, o també es poden congelar, sencers o picats.
  4. Plàtans. Sovint, els plàtans o les bananes que es venen encara estan verds. Refrigerar-los abans d’hora pot provocar que quedin durs i sense gust, ja que la nevera n’alenteix considerablement el procés de maduració. A més, la pell acaba adquirint un to marró que no convida a menjar-los, encara que per dins estiguin bé i siguin comestibles. “Per consumir-los amb el grau de maduresa desitjat, el millor és deixar-los en un ambient fresc, però no fred. I és important evitar deixar-los a la fruitera prop de les pomes perquè quan aquestes maduren augmenten la seva emissió d’etilè, un gas que pot accelerar massa ràpid la maduració dels plàtans”, adverteix.
  5. Cafè. A la nevera tant el cafè en gra com molt absorbeix la humitat i perd la seva aroma i sabor. El millor lloc per guardar cafè és un recipient hermètic en un lloc fresc i sec.

Com distribuir els aliments que han d’anar a la nevera

En relació amb els aliments que s’han de mantenir en el frigorífic, la docent de la UOC aconsella seguir algunes claus per optimitzar-ne la conservació. Per evitar la contaminació creuada, és millor separar els aliments crus dels que estan cuinats i guardar-los en recipients. Els aliments que necessiten menys fred, com els aliments cuinats, poden anar a les baldes superiors, i les begudes, salses o melmelades, a la porta. En canvi, els productes frescos com la carn i el peix és millor situar-los a la balda inferior, just abans del calaix de les verdures. I en els calaixos inferiors s’hi poden guardar les fruites i hortalisses, on queden protegides del fred directe. I, per descomptat, mantenir la nevera neta fent-ne una neteja a fons una vegada al mes.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12