La Granadella (Garrigues) celebra aquest cap de setmana, 26 i 27 d’octubre, la 10a Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella, sota el títol ‘Oli, art i gastronomia’. El president de la Cooperativa la Granadella, Ramon Barrull, va explicar ahir en la presentació de la nova edició que les previsions per a aquesta temporada són que la producció arribi als 5 milions d’olives “una mica millor que l’any passat, perquè hem tingut una primavera més bona”. Sense donar xifres d’assistència, va comentar qye esperen una gran afluència de visitants, els quals podran gaudir d’una vintena de parades. La jornada de dissabte tindrà un dels punts d’atracció en la jornada tècnica ‘Del secà al regadiu, la resiliència d’una comarca’, que se celebrarà al Centre 1 d’Octubre, i que comptarà amb la xerrada ‘El futur del clima de les Garrigues’, amb el meteoròleg Eloi Cordomí i una taula rodona.
La inauguració de la fira (17.10 hores) anirà a càrrec del secretari d’Agenda Rural de la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Víctor Sas i, a continuació, es presentarà l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2024/25, a càrrec de la cap del Panell de Tast Oficial d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo (17.15 hores). A més, s’estrenarà el documental ‘Terra Verge Extra’, que aborda la resiliència de la comarca de les Garrigues i les seves perspectives de futur. Diumenge, hi haurà la Fira de productes de proximitat i tallers de ceràmica i vidre a l’esplanada de la Cooperativa, la setena edició de la Caminada entre oliveres, un esmorzar de brasa o la visita al Museu de l’Oli de Catalunya i al Molí de l’oli, entre altres.