La Xina va utilitzar per primera vegada el costum de servir-se de les fulles de te per donar-li un bon sabor a l’aigua l’any 2500 aC. Aquesta infusió es va anar estenent pel món, entrant a Europa per primera vegada de l’Índia, quan els portuguesos van arribar-hi el 1497, pel fet que en aquest país el consum de te estava molt estès.
Se situa el 1610 l’arribada del primer carregament de te a Amsterdam, per petició de la Companyia de les Índies Orientals. A França no apareix fins a l’any 1635. El te negre arriba a Anglaterra a través dels Països Baixos i dels cafeters londinencs que el posen de moda a partir del 1657.
El te, els principals components del qual són la teofil·lina, les sals minerals de sodi, potassi i níquel, a més de coure, ferro, silici, alumini, magnesi, fòsfor i calci; i també, tanins, flavonoides, quercetol i miricetol, va ser posat a la venda a Espanya en una fira celebrada a Navarcles, possiblement entre 1720 i 1730 que és quan va adquirir notorietat el consum al Vell Continent.
Les fulles seques d’aquest arbust, el te, van arribar a tenir tanta importància comercial al món que va comportar que es creés la ruta del te i dels cavalls, ruta que unia Lhasa i el Tibet i la zona productora de te a Sichuan, a la Xina. Aquesta ruta amb cavalls que va estar activa fins a mitjan segle XX, creuava l’altiplà del Tibet, arribant a superar, en alguns passos, l’altitud de 5.000 metres sobre el nivell del mar.
Els transportadors del tram entre Yaan i Kangding, que arribava a demorar uns vint dies, carregaven amb un pes que moltes vegades superava el propi. Portaven fins a 135 quilos de mercaderia. Cada quilo de te transportat era recompensat per un quilo d’arròs. A Kangding el te era cuit i embolicat amb paquets impermeables, protegits amb pell de iac, carregats en caravanes que viatjaven al llarg de tres mesos fins a arribar a Lhasa.
La història ens explica que Thomas Lipton va ser el primer a patentar una bosseta de te. Aquesta va ser la beguda predilecta del capità Jean-Luc Picard d’Star Trek. Sublevacions com el motí del te de Boston van provocar l’inici de la guerra de la independència dels Estats Units d’Amèrica, i que el te gelat va ser creat a la Fira Mundial de 1904 a Saint Louis, per Richard Blechynden.