Passió és el que sent Elisabet Farrero davant dels fogons del seu restaurant El Ventador de Barruera en elaborar plats de cuina autòctona fusionats amb ingredients asiàtics. Del màgic toc d’alguns ingredients de l’Orient Mitjà i de les carns de vedella produïda a l’Alta Ribagorça, per la mateixa família d’Elisabet, i les de xai, sorgeixen sorprenents sabors, umami, sabors únics i singulars, que només es poden degustar a El Ventador, bell lloc envoltat d’un meravellós paisatge i una arquitectura històrica on descobrir, experimentar i degustar l’art de la bona taula de muntanya, és un tot un plaer per als sentits.
Amb el tacte elaborador d’Elisabet, una de les xefs més brillants que té en aquests moments Catalunya, crea plats que són joies gastronòmiques de l’art restaurador. Per posar alguns exemples, els daus de vedella ecològica del Pirineu de Lleida amb llit de ceba caramel·litzada i reducció de soja, enamoren els comensals. Com també ho fa, el singular plat de coll de xai de l’Alta Ribagorça cuinada a baixa temperatura amb dàtils. Els peus de porc desossats amb gambes i salsa d’ostres, i el mar i la muntanya, compost de raviolis de costella de porc del Pirineu i anguila del Delta de l’Ebre, són un petó al paladar. El Ventador és un temple de l’art restaurador català. La proposta gastronòmica sorprèn. Treballa molt encertadament la cuina creativa de muntanya, amb els productes locals que sempre hi són presents, i obtenint plats de disseny. El menú es passeja pels sabors, colors i textures de manera sublim. Cada setmana el menú varia. El preu d’aquest és molt encertat. Se situa sobre els cinquanta euros. Fruit de la seva impecable tasca davant dels fogons, Elisabeth Farrero, va ser mereixedora del Premi revelació 2022 atorgat per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, un guardó que molt pocs el tenen en seu poder.
Fer senderisme als Pirineus, és una altra alternativa a la gastronòmica; és cosa d’estiu, mentre anar a esquiar és una activitat d’hivern, però visitar les esglésies romàniques és un pla perfecte per a qualsevol època de l’any.
Aigüestortes ofereix uns cims que superen els tres mil metres d’alçada; rius, barrancs, cascades i pantans que fan sentir, veritablement, el país de l’aigua. Més de 200 estanys de formes i colors diversos i una gran diversitat d’espècies animals i vegetals que lluiten per sobreviure en un medi físic rigorós donen vida a aquest espai natural protegit únic del sud d’Europa. Tot plegat unit al romànic que presenta la Vall de Boí, que és excepcional per la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic. Aquestes esglésies han estat conservades al llarg del temps amb poques modificacions gràcies a l’aïllament de la Vall fins ben entrat el segle passat, i que són Patrimoni Mundial de la Unesco.