Agramunt tornarà a ser aquest cap de setmana l’epicentre del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat amb la celebració de la 34a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la pedra, que oferirà degustacions, tallers i ponències. El Pavelló Firal serà el centre neuràlgic de la Fira, amb el pavelló dolç, un espai dedicat als torronaires amb IGP Torró d’Agramunt, acompanyats d’altres expositors del món del dolç, on es podran conèixer totes les novetats i descobrir tots els nous sabors que presentaran enguany els torronaires.
També comptarà amb un intens programa d’activitats a l’Aula del Gust amb els torronaires i diversos referents de la pastisseria i la cuina dolça que oferiran sessions de cuina en directe i tast. Entre els participants destaca Lluc Crusellas, reconegut com a millor xocolater del món al prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters. Altres ponents destacats de l’Aula del Gust seran Rafa Delgado, cap de pastisseria de Can Jubany; Miquel Guarro, director de pastisseria de l’Escola Hoffman; o Libertad Santiago d’Efímera Chocolates. També es faran les sessions amb els torronaires de la IGP que presentaran les novetats d’enguany, conduïdes per la periodista gastronòmica Belén Parra i que aniran a càrrec de David Gil, pastisser, assessor i director d’innovació a I+Desserts; ; Jordi Farrés, mestre xocolater i director de programes dolços del CIB i I+D de Virginias, amb Joan Santacreu, de comunicació de Virginias; ; Zoe Valero i Sergi Aritzeta, que se centraran en cuina creativa dolça i salada; Alfredo Machado, del grup de pastissers d’Albert Adrià, parlarà de creativitat; i Àngel&Lluch, que oferirà un maridatge dels seus torrons amb vins de la DO Pla de Bages guiat pel sommelier David Seijas.
El pavelló agroalimentari aplegarà productors d’arreu del territori. A l’Aula del Tast es donaran a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més destacats que s’exposaran; enguany hi participaran més productors que mai, ja que les sessions comptaran amb més d’un productor. Hi haurà tasts de cerveses, licors o vins, i també de xocolates, formatges, olis, mels, torrons o productes trufats, entre altres. En aquesta edició l’espai també s’ha renovat i l’Aula serà en forma de barra, un fet que fomentarà la proximitat entre els participants i els productors. Les sessions estaran conduïdes per la periodista gastronòmica Carme Gasull.
Després de l’estrena de l’any passat, enguany es torna a apostar per la xocolata i el vi amb un espai d’activitats propi, l’Aula de la Xocolata i el Vi, que s’ubicarà a l’Espai Guinovart. Aquest espai acollirà de nou demostracions i tastos amb els vins de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d’Agramunt. Entre les activitats, destaquen un tast a cegues de petits fours de xocolata i vins de la DO Costers del Segre conduït pel col·lectiu Taula Dolça i també hi haurà activitats amb tots els xocolaters i torronaires d’Agramunt. A més, entre el pavelló firal i el nucli antic, hi haurà més de 140 parades d’artesania que uniran tots els espais de la fira. Al programa d’activitats no hi faltarà l’acte de proclamació del Torronaire d’Honor; l’espai de la Cuita, on es viurà en directe l’elaboració del torró d’Agramunt; i activitats pels més petits a l’Espai Cuinetes amb tallers gastronòmics pedagògics.
La música també serà protagonista a la Fira: a l’espai de Les Foodgonetes, on al llarg de tot el cap de setmana els visitants de la fira podran gaudir d’una àmplia oferta gastronòmica, hi haurà diversos concerts: Barrio Adentro, DJ Jordi Balagué, Gebre, Swing Engine Sweet Trio ft. Gerard Serrano, Au Rora, Filipin Yess, KM 0, Lo Dixie, Nun, Grabu, Azul i The Goliards Collective. D’altra banda, la plaça del Mercat acollirà l’espai dedicat a cantautors, amb les actuacions dels músics Andreu Peral, Guillem Gràcia, Núria Duran i Mireia Inglés
Sílvia Fernàndez, alcaldessa d’Agramunt, remarcava en la presentació que la fira “és un dels millors aparadors d’Agramunt’ i que ‘és un orgull poder-ne gaudir”. D’altra banda, Tamara Lombardo, directora de la Fira, va explicar les novetats d’enguany. Una d’elles és “el canvi de rumb del Torronaire d’Honor”, que enguany és pel Sr. Postu i que es lliurarà en un acte demà dissabte. També destacava que, “d’acord amb els torronaires, hem buscat un gir més mediàtic i es buscaran persones que apostin per la difusió del nostre territori”. Pel que fa a la inauguració de la fira de demà (11.00 hores), anirà a càrrec de Jordi Cuixart, expresident d’Òmnium Cultural. També es presentarà la nova Plaça del Torró amb l’artista que l’ha ideat, Serafina Balasch.