L’obrador familiar de croquetes gurmet, Croquetasricas.com, ha analitzat quins són els aperitius més demandats pels usuaris en els bars.
Des del 2020, se celebra el dia mundial de l’aperitiu (19 setembre), una festivitat que ret homenatge a una de les tradicions culinàries més estimades del país i de la nostra gastronomia.
Aquest dia especial és una oportunitat per a gaudir de delicioses bocades, acompanyats de begudes refrescants, en la companyia d’amics i familiars.
L’origen de l’aperitiu es remunta a les albors del segle XX, quan els bars i tavernes espanyoles van començar a servir petites porcions de menjar per a acompanyar les begudes alcohòliques. Aquest costum es va arrelar ràpidament en la cultura espanyola i es va convertir en un pilar de la vida social, donant lloc a una àmplia varietat d’aperitius regionals.
Aperitius que més agrada consumir en els bars
Per a celebrar aquesta tradició única, ha elaborat un rànquing dels aperitius més consumits en els bars d’Espanya:
- Patates fregides / braves
Sens dubte, l’aperitiu més consumit en bars són les patates fregides (ja siguin en la seva modalitat de paquet de bossa o amb salses). Concretament, les braves s’emporten la palma. Aquest clàssic aperitiu espanyol consisteix en patates fregides acompanyades d’una salsa picant i una maionesa suau. La seva combinació de sabors i textures les converteix en una elecció popular en tot el país. - Olives
Les olives, en les seves moltes varietats, són una opció saludable i saborosa per a l’aperitiu. Des de les tradicionals olives verdes fins a les farcides d’anxoves o pebrots, mai falten en les taules dels bars. En altres localitats com el País Basc i altres comunitats autònomes, sens dubte tenen molta fama les gildas també. Es tracta d’una mena de tapa, banderilla o punxo format per 2 olives, una anxova i una piparra o vitet. - Calamars
No podia falta en el podi aquest aperitiu i que en molts llocs com a Madrid es menja en entrepà. Podem dir que les raves i els calamars són d’allò més demanat com a aperitiu en la península. La diferència entre les raves i els calamars és que les primeres tenen forma allargada i queden molt més cruixents que els calamars que tenen forma de cercle. No en va, les raves són les potes del calamar en si, que es preparen arrebossades i posteriorment fregides. - Embotits
Un tros de pa amb una mica d’embotit (pernil ibèric o serrà, salsitxó, xoriço o llom). Un aperitiu que agrada moltíssim a tothom. - Truita de patates
Un clàssic de la nostra gastronomia que no falta en un rànquing d’aperitius més demandats per la gent a migdia. - Seitó en Vinagre
Els seitons marinats en vinagre i oli d’oliva són una opció refrescant i plena de sabor. Se serveixen típicament amb olives i llesques de pa. - Croquetes
Aquestes petites delícies fregides poden emplenar-se amb una varietat d’ingredients, des de pernil i pollastre fins a bolets i bacallà. La seva cremositat interior contrasta amb la capa cruixent, fent que siguin irresistibles. - Fruita seca
La fruita seca més consumida com a aperitiu són principalment els cacauets, les ametlles i els anacards.
El Dia Mundial de l’Aperitiu és una oportunitat per a celebrar la rica herència culinària d’Espanya i gaudir d’aquests sabors autèntics en la companyia d’amics i éssers estimats. Sigui en un bar local o a casa, els aperitius són una forma deliciosa de connectar-se amb la cultura gastronòmica pròpia.