Una trentena d’escoles de la Plana i el Pirineu de Lleida fan pedagogia contra el malbaratament alimentari entre uns 2.000 alumnes de 3 a 16 anys mitjançant el projecte ‘Pensem i transformem’ de la cooperativa Quàlia, responsable de gestionar alguns dels menjadors escolars de la demarcació. La iniciativa, que es presenta als alumnes com un joc, consisteix a classificar el menjar sobrant dels àpats en diferents recipients i pesar la quantitat d’aliments que podrien haver-se consumit. L’objectiu és determinar el malbaratament alimentari de cada àpat per conscienciar sobre un consum responsable dels aliments. La iniciativa anima als alumnes a adoptar hàbits saludables i sostenibles i estendre’ls més enllà de l’horari escolar.
La cooperativa d’iniciativa social Quàlia fa més de 12 anys que gestiona menjadors escolars a les comarques de l’Urgell, la Segarra, la Noguera el Solsonès i l’Anoia i vetlla per la reducció del malbaratament alimentari. Així mateix, l’entitat posa en valor la tasca dels pagesos, les cuineres i les monitores de menjador.
L’escola Jaume Balmes de Cervera és un dels centres on s’ha implementat el projecte de Quàlia. En aquest cas, cada setmana participa en la iniciativa un curs diferent.