El cicle d’“Esmorzars de la innovació” organitzats per Agrotenio i el Parc Agrobiotech de Lleida va començar ahir amb una sessió dedicada a la espirulina, un producte alimentari innovador produït a partir d’una microalga rica en proteïnes, àcids grassos, vitamines i minerals.
En els darrers anys, l’espirulina ha guanyat importància a la indústria alimentària pel seu interès nutricional i per considerar-se una proteïna alternativa. En aquesta primera sessió van intervenir Blauver Foods, una empresa basada a Almenar productora d’espirulina, i un esportista d’alt nivell, Josep Ramon Sanahuja, atleta triplement guardonat al Campionat d’Europa de Policies i Bombers de 2023, que inclou l’espirulina en la seva dieta diària.
La crisi climàtica empeny la ciutadania i la indústria alimentària a buscar alternatives a la proteïna d’origen animal, que requereix més recursos per a la seva producció. Segons la FAO, l’espirulina s’ha utilitzat tradicionalment en diferents països d’Àfrica i d’Àsia com a suplement proteic per consum humà i també com a ingredient d’alimentació animal. S’estan investigant els seus potencials beneficis per a la microbiota, el sistema immunitari o el creixement muscular.
Segons Joan Solé Guàrdia, fundador i director de Blauver Foods, una start-up accelerada pel programa APTENISA, hi ha menys de 10 empreses al món que comercialitzen espirulina fresca i la seva és una de les primeres empreses europees en produir-la.
Solé considera l’espirulina “un aliment i no un suplement nutricional. De fet, la ONU la va catalogar com ‘un dels millors aliments pel futur de la humanitat’ i estem davant un aliment amb una gran càrrega de proteïna que millora el nostre funcionament i ens aporta vitamines i minerals”.
Per la seva part, l’atleta Josep Ramon Sanahuja, atleta triplement guardo va explicar la seva experiència personal en el consum d’espirulina, afirmant que “la recuperació física és molt més ràpida”.