L’empresa catalana Marina Tèxtil, amb seu a Barberà del Vallès (Barcelona) ha desenvolupat un projecte d’economia circular per generar un nou teixit que aprofita fins a un 88% de residus que fins ara anaven a les escombraries durant el procés industrial de la companyia, segons va informar aquest diumenge la Generalitat.
Amb aquesta tecnologia innovadora, l’empresa calcula que es podran reutilitzar fins a 5.500 quilos de residus tèxtils anualment.
Per dur a terme aquest projecte, Marina Tèxtil ha comptat amb el suport del Govern mitjançant Acció –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– i l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una ajuda de 162.990 euros, provinents de la línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental a l’àmbit dels residus. El nou teixit conté un fil produït amb un 90% de fibres verges i un 10% reciclades; i el projecte es duu a terme mitjançant un procés innovador de separació i reciclatge de diferents teixits laminats que Marina Tèxtil ha desenvolupat amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat. Amb aquesta tecnologia, s’aconsegueixen separar les diferents capes de teixits de les membranes i adhesius de poliuretà; i una vegada separades, es reintrodueix la matèria recuperada en un nou procés de fabricació de fil amb què es tornen a fabricar teixits tècnics per a protecció personal, ampliant així l’actual línia de productes reciclats de l’empresa.
La cap de R+D+i de Marina Tèxtil, Helena Esteve, explica que aquest projecte, que ha estat un repte per a l’empresa, proporciona “l’oportunitat de fer créixer i donar encara més importància al concepte de sostenibilitat i reciclatge, que són objectius fonamentals i estratègics per a la companyia”.
A més, amb aquest teixit d’economia circular, Marina Tèxtil redueix fins a un 49% l’impacte ambiental generat.