L’arribada de l’estiu implica l’inici de moltes coses, entre d’elles la calor i, probablement, el tema estrella del solstici: les vacances. Precisament, en molts casos, relacionades amb la mateixa calor. Per això, saber com gestionar-les, tant per part del treballador, com per part del cap -fer l’organització del calendari vacacional des d’inicis d’any-, és clau per a un bon desenvolupament laboral. Una mala gestió de les vacances pot derivar en un dels majors problemes que es troben últimament les empreses: la rotació. Així ho creuen Juan Francisco de la Fuente, expert en àmbit laboral i professor adjunt de la UdL, i Manel Fernández Jaria, consultor laboral i professor adjunt de la UOC.
Les vacances, pel Manel, “són un benefici per l’empresa”, en contra de la percepció general que amb elles “es perd productivitat”. “Tot això forma part del sou emocional que fa que un lloc de treball sigui atractiu per la gent”. Així ho corroborava en Juan Francisco, que deia que tot i que el sou econòmic continuï tenint valor a l’hora d’escollir una feina -el factor més important-, cada cop més es té més en compte la conciliació. “I ja no parlem només de la familiar, sinó que també la conciliació per poder fer les activitats que un vol”. Però és tan important fer vacances, que saber com fer-les. I és que molta gent quan té 10 dies o més de festa, no sap desconnectar. “Per llei estem obligats a la desconnexió digital”, deia en Manel Fernández. I, precisament, un dels sectors que menys desconnecta durant les vacances és el periodístic. La necessitat i curiositat de saber què passa al voltant són alguns dels factors, “però hauríem de reduir-ho a alguns moments de la nit”, incidia el Manel.
Per això, tant pel Manel com pel Juan Francisco, un bon mode de gestionar unes bones vacances és gestionar bé l’agenda un cop hagis retornat, saber delegar bé la feina en els companys i informar bé els contactes que durant uns dies hom no estarà disponible. A més, els primers dies és recomanable tenir una agenda poc ocupada i dedicar-los a llegir i respondre correus. Un altre aspecte per a un bon retorn, seria tornar a la feina, per exemple, un dijous, “ja que tens el divendres a tocar”. I, si és possible, tornar amb teletreball, perquè és més còmode.
La UdL reincorpora un màster en riscos laborals enfocat en salut mental
De la Fuente va voler parlar també a aquest diari sobre el Màster en Riscos Laborals que aquest any retorna a la UdL, després de 25 anys i del qual ell en serà el coordinador. A més, Manel Fernández també hi impartirà classes. “L’any 1999 va sortir una gran onada de professionals, que s’han establert en el sector, però ara en sortirà una adaptada a les noves necessitats d’aquest”, deia Juan Francisco. Una de les grans novetats d’aquest “nou” màster que comptarà amb 15 places, és la incorporació de la salut mental. “Fins ara es tractaven, sobretot, la seguretat, que és l’àmbit més visible dels riscos i també la higiene, que pot derivar en virus i malalties, però ara, per sort, s’afegeix la salut mental”, deia.
Segons de la Fuente, les empreses del territori li van fer aquest “encàrrec”, ja que no volen deteriorar el seu futur i volien liderar aquest àmbit. El màster serà dual, és a dir, combinarà classes amb pràctiques a empreses i busca un “perfil multidisciplinari”, tant enginyers o químics, com psicòlegs per tractar el “factor humà”. Com deien els dos experts, la societat ha fet un canvi i busca prioritzar les emocions dins de la feina. Per això, Manel Fernández creu que s’acabarà instaurant el sistema híbrid de treball: mitja jornada presencial per poder estar amb els companys de feina i mitja jornada des de casa per poder conciliar el dia a dia. Un altre aspecte que creuen que beneficiarà el “sou emocional” és la incorporació de la jornada laboral de 37,5 hores. “Jo crec que inclús una de 35 o, inclús, una de només quatre dies seria encara millor”, deia Juan Francisco. Treballar menys hores, segons les seves paraules, ajudaria a tenir una major productivitat i menys distraccions.