David García Broto és un científic computacional, un enginyer que ven software a 65 països i que treballa com a nómada digital des del Pirineu, concretament al Pont de Suert. És un amant de la muntanya i viu a l’Alta Ribagorça des del 2008. És un defensor de les infraestructures digitals que considera tant importants com les físiques, i per això es congratula de l’arribada de la fibra òptica al Pirineu (sobretot per a la seva feina) tant com anhela la millora de les carreteres.
En els últims anys ha bolcat la seva il.lusiò i el seu esforç en la investigació d’una curació basada en l’alimentació i l’estil de vida per a la colitis ulcerosa, una malaltia crònica autoinmune que ell mateix pateix des de 1992, quan tenia 20 anys. Quan li van diagnosticar la malaltia el van medicar amb corticoides, per baixar la inflamació del colon i baixar les defenses amb fármacs, ja que són les defenses les que ataquen el colon en aquesta malaltia. Durant aquests 30 anys els metges li han receptat només pastilles com a única solució perquè tenen evidència cientìfica, però ell ha apostat també de forma personal en consells alimentaris, nutricionals i d’estil de vida saludable per a apaivagar la malaltia i minimitzar-ne els efectes, així com l’exercici i el contacte amb la naturalesa per a reforçar-ho. Aquesta opció personal de vida saludable és la que, segons ell, ha aconseguit que estigui millor, més enllà dels fàrmacs.
Amb aquesta convicció fa tres anys va posar en marxa un projecte per a crear evidència científica a través de la Intel.ligència Artificial (IA) d’un model de salut a través de dades i algoritmes per a estudiar-ho. La finalitat del projecte és la modificaciò de la microbiota per a lluitar contra la colitis ulcerosa, fomentar noves teràpies per a la salut inflamatòria intestinal. Ha contactat des de llavors amb institucions i organismes com el CSIC o el FIS, que han alabat el seu projecte pioner però que no l’han garantit cap inversiò económica. No rep, doncs, finançament públic ni privat. Per a la administració, assegura que no existeix perquè “no vinc del món académic sinó de l’emprenedoria (Premi InnoBIT 2001, organitzat per Fira de Barcelona)”. Per a la indústria, manifesta que “no interesso perquè curar la gent amb la nutrició no genera patents ni fortunes, per molt prometedora que sigui la meva investigació per als pacients com jo”.
Per aquest motiu, García Broto va llençar una campanya de recollida de firmes a ChangeOrg que es va fer viral amb més de 56.000 firmants, i alguns famosos han difos el seu projecte en xarxes socials. Però com no ven fàrmacs, sinó consells alimentaris, i no es poden monetitzar, la credibilitat del seu projecte no és suficient per a mantenir-lo i fer-lo crèixer. Desanimat i frustrat per la falta de suport econòmic al seu binomi de ciència i solidaritat, ara ha llençat una campanya de donacions i micromecentage per a finançar la investigació (https://www.gofundme.com/f/nutribiota-ibd). Lamenta que el finançament a la ciència en aquest país sigui un panorama desolador i que s’hagi de recòrrer a altres vies per a visibilitzar projectes sense ánim de lucre i amb finalitat ètica.
El seu és un producte que no té mercat, els inversors volen seguretat financera i els interessos capitalistes xoquen amb el carácter altruïsta del projecte. El micromecenatge és l’última alternativa que li queda per no aparcar definitivament el projecte i el seu objectiu no és fer-se milionari, sinó ajudar la gent que pateix colitis ulcerosa. “La meva motivació és solidària, donar un ús ética a la IA i dignificar la feina científica”, afirma mentre recorda que porta invertits en el projecte 2.000 hores de feina i 70.000 euros dels seus estalvis. De moment, en els prop de dos mesos que ha posat en marxa la campanya Gofundme, porta recollits 200 euros i ha començat una col.laboraciò amb la Universitat de Lausana (Suïssa). També s’ha ofert per partcipar en tallers d’IA al Pirineu i ha presentat el seu projecte a les administracions locals i comarcals de l’Alta Ribagorça.
Recorda amb especial agraïment l’oferiment que li va fer fa uns anys el llavors alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, de comptar amb el seu projecte quan es parlava de crear un Centre Tecnològic al municipi. Lamentablement no es va poder a terme per falta de finançament.